Portugalin ehkä tunnetuin leivos – Pastel de nata

Nyt on taas päästy reissusta koneen äärelle ja saan julkaistua tämän vuoden ensimmäisen reseptin. Pienen reissutauon jälkeen on aika kääntää katseet taas herkullisiin resepteihin ja samalla pohtia myös alkuvuoden juhlatarjoiluja. Jos reissukuulumiset kiinnostavat juuri nyt, niin löydät reissusta kuvia Instagramista @pullahiirenleivontanurkka. Olen tallentanut tarinoihin julkaisemani kuvat kohokohtien kahteen kansioon. Käy kurkkaamassa Amerikkalaisia herkkuja ja tietysti myös hieman maisemakuvia reissusta. 

*****

Tämän reseptin kautta päästään pienelle makumatkalle kuitenkin toiseen maahan. Pastel de nata-leivokset ovat nimittäin perinteisiä portugalilaisia leivonnaisia. Niissä on lehtevä taikinapohja ja vienosti kanelille maistuva täyte. Kaiken lisäksi tämä leivos tarjoillaan pienen kanelihunnun kanssa, jolloin leivonnaisen maku on täydellinen. 

Itselläni ensimmäinen kohtaaminen näiden leivosten kanssa oli varsinaisesti Lidl:n paistopisteellä. Sillä Lidl:n paistopisteestä löytyy valmiita Pastel de nata-leivoksia. Kotona näihin kannattaa laittaa kanelihuntu päälle, niin pääsee oikeaan makumaailmaan. Portugalissa en ole koskaan käynyt, joten aitojen leivosten makuun en ole päässyt. Kuvia olen nähnyt sitäkin enemmän, kun ystäväni ovat maassa vierailleet ja kuvia leivoksista lähetelleet. Pastel e nata-leivonnaiset ovat hyvin yksinkertaisen näköisiä, mutta todella herkullisen makuisia. Näitä voisi herkutella useampiakin peräkkäin. Pieni, sopivan makea suupala. 

Suunnitellessani tätä reseptiä, luin monia erilaisia reseptejä sekä kävin läpi kertomuksia leivonnaisista. Kasasin näistä erilaisista resepteistä tämän alla olevan oman versioni. Tällä reseptillä saat valmistettua kaksitoista herkullista pastel de nata-leivonnaista. 



Ehkäpä jonain päivänä pääsen vielä Portugaliin maistelemaan aitoja leivonnaisia!


Pastel de nata

Pasteis de nata

Pohja 

2 ½ dl vehnäjauhoja

¾-1 dl vettä

120 g voita

Täyte

1 dl sokeria

1/3 dl vettä

1 kanelitanko

(sitruunankuorta)

2 rkl vehnäjauhoja

1 ¾ dl maitoa tai kermaa

3 keltuaista

1 tl vaniljatahnaa tai -uutetta

Valmista pohja sekoittamalla kulhossa vehnäjauhot sekä ¾ dl vettä. Lisää vettä tarvittaessa, jotta saat jauhoista muodostettua taikinan. Anna valmiin taikinapallon levätä noin 15 minuutin ajan kelmuun käärittynä. 

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle pari ruokalusikallista pehmeää voita, mutta jätä reunoille pieni alue ilman voita. Taita taikina kolmeen kerrokseen niin, että voi täyte jää väleihin. Nosta taikina jääkaappiin noin 15-30 minuutin ajaksi ja kauli taikina uudestaan suorakaiteen muotoiseksi, levitä lisää voita ja taittele kolmeen kerrokseen. Nosta jääkaappiin noin 15-30 minuutin ajaksi. Jatka tätä niin kauan, kunnes kaikki voi on käytetty. Nosta lopuksi taikina jääkaappiin vähintään parin tunnin ajaksi, mielellään odottamaan seuraavaa päivää. 

Valmista täytettä varten siirappi keittämällä sokeri, vesi, kanelitanko sekä halutessasi sitruunankuori. Keittele siirappia noin 100 asteiseksi ja anna sen jäähtyä. 

Mittaa toiseen kattilaan jauhot ja kylmä maito tai kerma. Kuumenna seosta sekoitellen, kunnes se paksuuntuu. Nosta pois liedeltä ja lisää joukkoon vaniljatahna tai -uute. Anna seoksen jäähtyä. 

Lisää jäähtyneen maitokiisselin joukkoon keltuaiset ja lopuksi jäähtynyt siirappi. Sekoita täyte tasaiseksi.

Kauli valmis taikina ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla pohjapalat. Painele taikina muotin pohjalle ja reunoille. Annostele täytettä taikinapohjan päälle noin ¾ muotin korkeudesta. 

Paista 175 asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes piirakat ovat kypsiä ja täyte on ottanut hieman väriä. 

Kommentoi

  1. Sanna says:

    Sorry vaan mutta ehkä kannattaisi käydä ihan paikan päällä siellä Portugalissa maistamassa parit pastel de natat tai edes lukea kääntäjän avulla joku portugalilainen resepti näistä ennen kuin alkaa säveltää omiaan. Nää on vähän kun joku zimbabvelainen alkaisi vääntää reseptiä lemin särästä. Lopputulos sinne päin mutta ei lähelläkään.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Sanna kommentistasi! Toiveissa olisi päästä maistamaan niitä aitoja ja alkuperäisiä leivoksia. Ehkä joku päivä sekin on edessä – toivotaan näin. Olisiko sinulla jakaa jokin resepti tai vinkki näiden valmistukseen, jotta pääsisin lähemmäksi alkuperäistä? Mikä näiden leivonnaisten maussa tai tekotavassa jäi sinua häiritsemään? Minä luin aika monta erilaista reseptiä niin portugalilaista sekä muun maalaista, joista tämän reseptin työstin. Mielelläni otan vinkkejä vastaan lukijoita ja itseäni varten.

  2. Erkki Sillanpää says:

    Hei, tein reseptilläsi mutta käytin ja lisäsin jauho/kerma seokseen 1/4 tl himalajan suolaa sekä jauhoina maissia. Sokeri ei ollu valkoista vaan käytin monivivahteikkaampaa intiaanisokeria. Tuttu leivos portugal in reissulta. Uskoisin että luostarin munkit käytti lisäksi munalikööriä tai vastaavaa. Alkuperäinen resepti on tuotesalaisuus, näin olen kuullut. Kiitän reseptistä ja hiukan muunnellen, makeita hetkiä leivontaan 🙂
    Kuitenkin valmistui ah niin ihanat Nata’t.

    1. Mahtavaa! Hienoa soveltamista reseptissä. Kiva, kun jätit kommentin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close