Nopeat ja herkulliset laskiaisleivokset

Ihan vielä ei ole helmikuu, joten laskiaista saadaan odotella hetken aikaa. Siihen asti voidaan erinomaisesti kehitellä erilaisia laskiaispullaa maultaan ja/tai ulkonäöltään muistuttavia leivonnaisia sekä muita helmikuuhun sopivia herkkuja. 

Nämä nopeat laskiaisleivokset valmistuvat helposti ja ne maistuvat herkullisilta. Pohjana toimii hieman makea skonssityyppinen leivonnainen ja täytteenä laskiaispullastakin tuttu hillo-kermavaahtoyhdistelmä. Nämä valmistuvat huomattavasti nopeammin kuin laskiaispullat ja voit maustaa nämä vielä pullataikinastakin tutulla kardemummalla. 

Voit valmistaa nämä herkut joko hyvin pieniä suupaloja tai sitten hieman suurempia leivoksia, riippuen muusta tarjoilusta. Muista seurata aktiivisesti skonssien paistumista, koska paistoaika saattaa vaihdella leivonnaisten koosta riippuen. Paistoaika on aina viitteellinen. Jos käytät kiertoilmauunia, niin voit laskea hieman reseptissä ilmoitettua paistolämpötilaa.

Laskiaisleivokset

(noin 14 kpl)

2 1/2 dl maitoa

1 kananmuna

7 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

2 1/2 tl leivinjauhetta

3 rkl sokeria

(2 tl jauhettua kardemummaa)

175 g voita

Lisäksi

noin 1/2 dl vehnäjauhoja leivontaan

noin 2-3 rkl maitoa voiteluun

Täyte

noin 4 dl vispikermaa

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

marjahilloa

(tomusokeria)

Sekoita keskenään kylmä maito ja kananmuna pienessä kulhossa. Mittaa leikkuuterälliseen monitoimikoneen kulhoon vehnäjauhot, suola, leivinjauhe sekä sokeri, ja halutessasi myös kardemumma. Pilko kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää voikuutiot jauhojen joukkoon. Laita monitoimikone päälle ja anna sen työstää jauho-voiseosta niin, että se on tasaista jauhemaista seosta. Lisää seoksen joukkoon vielä kylmä muna-maitoseos ja nostele taikina sekaisin esimerkiksi lastalla. 

Levitä osa leivontaan tarkoitetuista vehnäjauhoista leivonta-alustalle ja kaada taikina vehnäjauhojen päällä. Lisää jauhoja vielä taikinan päälle. Kauli tai painele taikina noin 3 senttimetriä paksuksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla tai lasilla sopivan kokoisia skonsseja. Kun olet ottanut levystä niin monta skonssia kuin pystyt, muotoile taikina uudestaan palloksi. Painele tai kauli taikina uudestaan ja ota vielä niin monta skonssia kuin mahdollista. Skonssien määrä riippuu muotin koosta. Kuvan skonsseja tuli neljätoista. 

Nosta skonssit varovasti leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele skonssit ennen paistamista maidolla, pullasutia apuna käyttäen. Paista skonssit 200 asteessa noin 12-15 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kypsiä ja päältä hieman väriä saaneita.

Halkaise jäähtyneet skonssit. Vatkaa kerma vaahdoksi yhdessä sokerin ja vaniljasokerin kanssa. Levitä alemmalle skonssipalalle hilloa ja pursota tai lusikoi hillon päälle kermavaahtoa. Nosta lakki päälle ja koristele siivilöimällä tomusokeria leivonnaisten päälle.

Vinkki! Voit valmistaa skonssitaikinan myös käsin. Nypi kulhoon mitatut vehnäjauhot, suola, leivinjauhe, sokeri sekä kardemumma yhdessä kylmän voin kanssa. Kun seos on hienoa murua, jatka yllä olevan ohjeen mukaisesti. 

Jospa saataisiin vielä tänne eteläänkin lunta ennen laskiaista, niin päästäisiin sitten laskiaisena laskiaismäkeen. Onneksi laskiaiseen on vielä reilu kuukausi aikaa! 

Kommentoi

  1. Unknown says:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close