Helppo juhlapöydän voileipäkakku

Tämä helppo juhlapöydän voileipäkakku valmistuu pitkistä tummista vaakaan leikatuista leipäviipaleista. Leipäviipaleet ovat vuokaleipää (paahtoleipää), joka on leikattu poikkeuksellisesti pitkiksi leipäviipaleiksi. Näiden käyttäminen helpottaa entisestään voileipäkakun valmistamista, sillä näitä käyttämällä ei tarvitse miettiä leipäpalojen ristiin latomista, ja voileipäkakku pysyy hyvin kasassa. Minä en edes leikannut reunoja pois, kuten yleensä, koska reunat ovat ainoastaan kiertämässä ulkoreunassa ja ne pehmeni mukavasti jääkaapissa. 

Tuo leikatun leivän päällimmäinen leipäsiivu oli hieman sitkeämpää, joten se voi vaatia vähän enemmän kostutusta. Yhdestä leipäpaketista saat valmistettua kaksi pitkää voileipäkakkua kolmella välillä, tai yhden suuremman voileipäkakun, johon laitat pitkät voileipäsiivut vierekkäin. Tästä pienemmästäkin voileipäkakusta riittää suuremmallekin juhlaväelle (voileipäkakun koko noin 13 cm x 28 cm x 7 cm). Pienemmällä seurueella herkutellessa, jää kakkua mukavasti vielä seuraavaan päivään. Toki tarjoilujen menekki riippuu aina siitä, kuinka paljon muita tarjoiluja on ja mihin aikaan päivästä juhlat vietetään. 

Itse teen täytteet monitoimikoneen leikkuuterällisessä kulhossa, koska se helpottaa täytteiden valmistamista entisestään. Kaikki aineet vaan kulhoon ja koneella sekaisin. Kasvistäytettä varten raastoin kurkun, valutin ja sekoitin sen valmiin täytteen joukkoon. Lisäksi vatkasin täytteen vielä sähkövatkaimella hieman paksummaksi, jotta se pysyy paremmin leipien välissä. Nopeaa ja helppoa! 

Jos sinulta ei löydy leikkuuterällistä monitoimikonetta, niin silloin voit pilkkoa kaikki ainekset pieneksi ja vatkata ne maitotuotteiden kanssa sekaisin. Toimii oikein hyvin niinkin.Tämän voileipäkakun täytteiden valmistamiseen ja kakun täyttämiseen meni varmaankin reippaasti alle puolituntia. 

Kurkkaa alta vaihekuvalliset ohjeet ja resepti tähän herkulliseen ja kinkkuvoileipäkakkuun. Paljon helpompaa ei tällaisen perinteisen voileipäkakun valmistaminen varmaan voi olla. 

Jäin vain ihmettelemään, miksi kokeilen näitä leipiä vasta nyt ensimmäistä kertaa…

Helppo kinkkuvoileipäkakku

4 viipaletta tummaa vaakaviipaletta *)

Kinkkutäyte

250 g kinkkusiivuja

350 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g ruohosipulituorejuustoa

150 g ranskankermaa

50 g maustekurkkua

(hienoksi rouhittua mustapippuria)

Kasvistäyte

200 g tuoretta kurkkua

1/3 tl suolaa

175 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g valkosipulituorejuustoa

150 g ranskankermaa

7 g tuoretta ruohosipulia

(hienoksi rouhittua mustapippuria)

Kostutus

noin 1 1/2 dl laimennettua lihalientä 

tai kivennäisvettä

Kuorrute

2 dl vispikermaa

150 g ranskankermaa

(suolaa ja valkopippuria)

Koristeluun esimerkiksi

salaattisekoitusta

viikunoita

kinkkusiivuja

tomaatteja

tuoretta (sitruuna)timjamia

Kinkkutäytteen valmistaminen Valmista kinkkutäyte mittaamalla monitoimikoneen leikkuuterälliseen kulhoon kaikki kinkkutäytteen ainekset. Pyöräytä täyte sekaisin ja lusikoi valmis täyte pois kulhosta. 

Kasvistäytteen valmistaminen Raasta kasvistäytettä varten kurkku hienoksi raasteeksi. Laita se siivilään ja sekoita joukkoon suola. Jätä kurkkuraaste valumaan siivilään. Mittaa kulhoon kaikki muut kasvistäytteen ainekset ja pyöräytä ainekset sekaisin. Painele vielä kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois ja sekoita se täytteen joukkoon. Vatkaa tämä täyte vielä sähkövatkaimella hieman paksummaksi tahnamaiseksi täytteeksi. Näin täyte pysyy paremmin voileipäkakun sisällä. 

Maista täytteitä vielä ennen voileipäkakun täyttämistä ja lisää tarvittaessa esimerkiksi suola, ruohosipulia ja/tai mustapippuria. 

Ota myös voilepäkakkua varten tarvitsemasi leivät sulamaan pakastimesta. Ne sulavat aika nopeasti, kun ladot ne leivinpaperin päälle yksittäin. 

Voileipäkakun kasaaminen Laita iso leivinpaperiarkki tarjottimen päälle ja laita ensimmäinen leipäsiivu leivinpaperin päälle. Kostuta leipäsiivu valitsemallasi nesteellä pullasutia apuna käyttäen. Levitä puolet kinkkutäytteestä leivän päälle. Nosta seuraava leipä täytteen päälle, kostuta ja levitä kasvistäyte leivän päälle. Nosta vielä leipäviipale täytteen päälle, kostuta ja levitä loput kinkkutäytteestä leivän päälle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta lopuksi viimeinen leipä siivu täytteen päälle, kostuta leipä ja kääri koko voileipäkakku leivinpaperin sisään. Tarvittaessa, voit kääriä vielä folion voileipäkakun ympärille. Nosta voileipäkakku jääkaappiin ja laita pieni paino (esim. leikkuulauta) voileipäkakun päälle, niin voileipäkakku mehevöityy tasaisesti jääkaapissa. Anna voileipäkakun olla jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. 







Voileipäkakun koristelu Ota voileipäkakku jääkaapista, avaa leivinpaperi ja kumoa voileipäkakku varovasti tarjoiluastialle. Vatkaa kerma ja raskankerma yhdessä paksuksi vaahdoksi. Voit maustaa kuorrutetta esimerkiksi suolalla ja valkopippurilla oman maun mukaan. 

Levitä tai pursota kuorrute voileipäkakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla erilaisilla kasviksilla ja kinkkusiivuilla. Minä pidän hieman runsaammista koristeluista, mutta myös yksinkertainen koristelu on kaunista. Kurkkaa lisää voileipäkakun koristeluideoita ja reseptejä täältä

Voileipäkakku kannattaa koristella aina mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa, niin koristeet pysyvät tuoreen näköisinä ja herkullisina. 

Vinkki! Voileipäkakun kostutus riippuu siitä kuinka kauan voileipäkakku on jääkaapissa ennen tarjoilua. Lisäksi on myös makuasia kuinka kosteasta voileipäkakusta kukakin tykkää. Sen vuoksi tuossa on annettu noin määrä kostutusliemestä.

*) Käytin leipänä Laivurin tummia vaakaviipaleita, jotka myydään pakastettuina. Niitä löytyy suurimmista marketeista, mutta tarjonta kannattaa kuitenkin katsoa ennakkoon kauppojen valikoimasta. Ihan jokaisesta isosta marketistakaan niitä ei tunnu löytyvän. Paketista saa hyvin eroteltua sen määrän leipäviipaleita, kun itse haluaa, joten voit ottaa paketista sulamaan juuri sen verran leipäsiivuja, kun tällä kertaa tarvitset. Nämä voisivat olla näppäriä myös pienten täytettyjen sandwich-leipien valmistamiseen retkelle tai vaikka juhlapöytään.  

Kommentoi

  1. Mobiilikasinot says:

    Se näyttää todella herkulliselta! Kiitos yksityiskohtaisesta reseptistä ja valokuvasta.

  2. Sanna says:

    Kiitos ihanista ja selkeistä resepteistä. Useita juhlia on koristanut sinun resepteillä valmistuneet kakut. Ajattelin kokeilla syksyn synttärijuhliin nyt ensimmäistä kertaa voileipäkakkua ja tätä helpohkon kuuloista ohjetta. Löysin noita vaakaviipaleita vaaleana versiona, käyköhän ne yhtähyvin tähän kakkuun kuin tummat viipaleet? Ajattelin tehdä myös toisen samanmoisen kakun, mutta kasvisversiona, mitä täytteitä ja paljonko suosittelisit siihen laitettavan? Käykö kasvisversioon myös tuo vaalealeipä? Kiitos vinkeistä jo etukäteen???

    1. Hei! Kiitos sinulle kauniista sanoistasi! Mahtavaa, että olet löytänyt blogista sopivia reseptejä juhlapöytään.
      Voit käyttää voileipäkakuissa oikeastaan mitä leipää tahansa. Se on makuasia, joten vaaleakin sopii hyvin tähän voileipäkakkuun. Kasvisversioon löydät täältä blogista muutamia reseptejä. Esimerkiksi tämä voileipärulla/-kääretorttu voisi toimia hyvin https://pullahiiri.com/voileipakaaretorttu-eli/ tai sitten tämä kreikkalainen voileipäkakku.

      Jos haluat tehdä kasvisversion myös samassa koossa ja saman mallisena kuin tämän reseptin voileipäkakku, niin muista silloin katsoa, että täytettä on tarpeeksi. Lisämakua täytteeseen saat helposti käyttämällä erilaisia yrttejä tai valmiiksi maustettuja tuorejuustoja. Voileipäkakut ovat herkullisia ja niiden valmistaminen on aika helppoa. Moni kuvittelee, että voileipäkakku on haastava tehdä, mutta ei se lopulta ole. Yhdellä täytteellä saa jo herkullisen voileipäkakun aikaiseksi!

  3. Kotihiiri says:

    Hei. Ohjeessa kostutukseen käytetään laimennettua lihalientä. Normaalisti liemi valmistetaan lisäämällä yksi kuutio puoleen litraan vettä. Oletko käyttänyt tätä suhdetta myös kostutusliemeen vai tulisiko liemen olla laimeampaa?

    1. Hei! Ei tarvitse olla niin vahvaa. Itse käytän usein fondia, jota laitan pienen määrän kiehuvan veden joukkoon ja jäähdytän. Myös kivennäisvesi, kasvisliemi tai muu vastaava sopii oikein hyvin.

  4. Pirjo says:

    Huomaan, että et ole leikannut reunoja pois. Pehmenevätkö ne vetäytymisen aikana?

    1. Hei, Tosiaan, tästä leivästä en ole leikannut reunoja pois, vaikka usein paahtoleipäsiivuista ne leikkaan. Tämä kuitenkin maistui oikein hyvältä myös tällä tavoin tehtynä.

  5. Harrasteleipuri says:

    Kiitos tästä ohjeesta, tällä onnistui ensikertalainenkin!
    Minun pitäisi tehdä tämä viikonloppuna täysin kasvisversiona. Onnistuuko, jos jätän vain kinkun pois? Kiitos!

    1. Mahtavaa! Kyllä onnistuu varmasti kasvisversio. Itse ehkä lisäilisin jotain makuja kinkun tilalle. Jos fetajuustoa voisi käyttää, niin ehkäpä laittaisin sitä. Toki maistuu varmasti myös ilman kinkkua. Maistele täytettä ja mausta lisää, jos tarvitsee.

  6. Minna says:

    Heimistä olet löytänyt tuota pitkittäin leikattua pakasteleipää? Olen katsonut Prismasta sekä Cittarista, mutta en ole löytänyt. Mahtaako miten onnistua tuoreesta? Torilla on ainakin myynnissä isoa vuokaleipää.

    1. Hei, Joistakin K-ryhmän kaupoista vielä löytyy Fazerin laivurin leipää (tai jotain sinne päin oli tuo nimi). Ikävä kyllä sen valmistaminen on lopetettu, joten se loppuu pikkihiljaa. Tämä siis myydään pakasteena. Jokin toinen leipä oli tullut kyllä tilalle, mutta sen hinta oli aika kova ja leipäsiivuja todella paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close