Herkullinen raparperipiirakka – raparperikeikauskakku

Herkullinen raparperipiirakka – tai oikeastaan raparperikeikauskakku – valmistuu irtopohjavuoassa. Raparperit laitetaan vuoan pohjalle ennen paistoa ja kakkutaikina kaadetaan raparperien päälle. Tästä keikauskakku on saanut nimensä, sillä valmis kakku kumotaan tarjoiluastialle ja kaunis raparperipinta jää näkyviin. Voit latoa raparperit haluamallasi tavalla kakkuvuokaan. Minä pilkoin tällä kertaa raparperit pieniksi paloiksi ja levitin tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. En suunnitellut kuviota, jonka toki voisi tähän piirakkaan tehdä aika helpostikin. Reseptin alta löydät kuvia toisesta samalla reseptillä tehdystä kakusta, jossa ladoin raparperit pitkittäin. Katso ohjeet tuohon reseptin alta.  

Idea keikauskakkuun lähti siitä, kun jo koronan alkuvaiheessa sain eräältä lukijalta pyynnön, että tekisin keikauskakun, kun koko maailma on tällä hetkellä niin ylösalaisin. No, näin kauan siinä meni, että sain tämän tehtyä, mutta näin raparperiaikana tätä oli kiva kokeilla. Keikauskakku ei todellakaan ole mikään uusi tulokas ja täältä blogista löytyy parikin omenaista versiota keikauskakusta. Ne löydät täältä ja täältä. Itse muistan keikauskakut 1980-luvulta, omasta lapsuudestani ja äitini mukaan ne ovat olleet suosittuja jo vuosikymmeniä ennen sitä. 

Tälle keikauskakulle voi tehdä kaveriksi itse tehtyä vaniljakastiketta, joka on muuten todella herkullista. Maistuu ihanasti sulaneelta vaniljajäätelöltä! 

Jos keikauskakun leivonta kiinnostaa, niin kurkkaa alta ohjeet ja reseptit. Leivo kakku vaikka viikonlopun juhlahetkiin tai ihan muuten vaan kesän kunniaksi! 

Herkullinen raparperipiirakka

Raparperikeikauskakku

Päällinen

250 g raparperia

3/4 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

1 rkl voita

Taikina

3 kananmunaa

1 dl sokeria

3 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

1 dl maitoa

50 g voita

Pese raparperit ja pilko ne pieniksi paloiksi. Nosta raparperit kulhoon. Sekoita sokeri ja perunajauhot kulhossa keskenään. Lisää seos raparperien joukkoon. Sekoita hyvin. Pingota irtopohjavuoan (noin 20 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele voilla leivinpaperi ja vuoan reunat. Lusikoi raparperit vuoan pohjalle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. 

Valmista taikina vatkaamalla kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään. Mittaa maito ja voi kattilaan, kuumenna seosta kattilassa niin, että voi sulaa joukkoon. Voit lämmittää maidon ja voin myös mikrossa, mikron kestävässä kulhossa. Lisää vaahdon joukkoon kuivia aineita ja nestettä parissa erässä vuorotellen. Nostele taikina lastalla sekaisin. Kaada kakkutaikina raparperien päälle.

Nosta kakkuvuoka uunipellille leivinpaperin päälle, koska vuoka voi paiston aikana hieman päästää nesteitä vuoan reunasta. Paista kakkua 175 asteessa noin 30-35 minuutin ajan. Seuraa kakun kypsymistä paiston aikana, jotta saat parhaimman lopputuloksen. Voit kokeilla kakun kypsyyttä tikkutestillä. Työnnä cocktailtikku kakkupohjaan ja nosta ylös. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, jatka kakun paistamista muutaman minuutin ajan ja tarkista uudestaan. Kakku on kypsä silloin, kun tikkuun ei jää kiinni märkää kakkutaikinaa.

Kun kakku on kypsä, ota se pois uunista ja anna sen jäähtyä noin 20 minuuttia. Irrota irtopohjavuoan reunus varovasti ja kumoa kakku tarjoiluastialle. Nosta pohja ja leivinpaperi myös irti raparperipinnasta. Ole varovainen, ettei raparperit tartu paperiin kiinni. 

Tarjoile keikauskakku esimerkiksi vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa! 

Vinkki! Kun lusikoit raparperit vuokaan, niin jos kulhon pohjalle jää sokeri-perunajauhoseosta, sitä ei tarvitse kaataa vuokaan. Riittää, että sokeria ja perunajauhoa on jäänyt kiinni raparpereihin. 



Tässä alla on vielä muutama kuva samalla reseptillä tehdystä kakusta, jonka raparperit pesin ja siivutin juustohöylällä siivuiksi. Käsittelin raparperit sokerilla ja perunajauholla yllä olevan reseptin ohjeen mukaan. Ladoin siivut kakkuvuoan pohjalle ja kaadoin kakkutaikinan päälle. Siitä tuli tämän näköinen. 

Suosittelen kokeilemaan erilaisia kuvioita raparperista keikauskakun ”päälle”. Tämä raparperitaide on niin hauskaa, että sitä haluaisi leipoa näitä kakkuja jatkuvasti eri kuvioilla. Raparperilla voi tehdä vaikka kuinka hienoa kuvioita ja vaikka liukuvärjäyksiä. Minä ainakin innostuin tästä!  



Jos leivot tämän keikauskakun, niin merkitse Instagramissa #pullahiirenleivontanurkka tai @pullahiirenleivontanurkka ja vaikka #raparperitaide, niin minäkin löydän nuo teidän lukioiden leipomat herkut!





Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close