Joulukalenteri – Luukku 1: Suklainen mutakakku / Chocolate mud cake

Nyt on taas se aika vuodesta, kun Pullahiiren leivontanurkassa starttaa joulukalenteri. Luvassa on niin lahjaksi annettavia makeisia, vinkkejä pikkujoulutarjoiluihin (yksi vinkki vaikka pikkujoulujen ohjelmanumeroksi) sekä paljon jouluun ja joulunodotukseen sopivia reseptejä. 

 

Ensimmäisestä kalenteriluukusta paljastuu nyt herkullinen mutakakku, joka jo vilahtikin jossain Pullahiiren leivontanurkan facebook-ryhmän kuvassa. Mutakakun idea on se, että se jää sisältä paiston jälkeen ihanan pehmeäksi ja tahmeaksi. Kakun ei ole tarkoitus olla valuvaa, vaan todellakin tahmaista myös huoneenlämpöisenä. Kakkua paistetaan suhteellisen pitkään miedolla lämmöllä, jotta saavutetaan haluttu rakenne.




Suklainen mutakakku

(noin 12 henkilölle)


3 3/4 dl maitokahvia

250 g voita

200 g maitosuklaata

3 dl ruokosokeria

3/4 dl kaakaojauhetta

3 kananmunaa

3 3/4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa


Kuorrute

2 dl vispikermaa

100 g maitosuklaata

3 rkl tomusokeria

2 rkl kaakaojauhetta


Keitä noin 1 1/2 dl vahvaa kahvia. Lisää joukkoon maitoa, niin että seoksesta tulee yhteensä 3 3/4 dl nestettä. Kaada maitokahvi kattilaan ja lisää joukkoon paloiteltu voi ja suklaa sekä ruokosokeri ja kaakaojauhe. Kuumenna seosta niin, että voi, suklaa ja sokeri sulaa joukkoon. Anna seoksen jäähtyä noin huoneenlämpöiseksi. 

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita haarukalla. Lisää kanamunat jäähtyneeseen seokseen ja vatkaa hyvin käsivispilällä. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja sooda. Lisää ne lopuksi joukkoon. Sekoita hyvin. Kaada massa 24-26 cm irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi ja reunat on tarvittaessa öljytty kevyesti. Paista 130 asteessa noin 1 h 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja kumoa se tarjoiluastialle. 


Mittaa kattilaan 1/2 dl kermaa ja paloiteltu suklaa. Kuumenna suklaakermaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen niin, että suklaa sulaa. Jätä jäähtymään noin 20 minuutin ajaksi. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi lopun kerman joukkoon kulhoon. Vatkaa kerma vaahdoksi. Juuri ennen kuin kerma on sopivan paksuista, erottele suklaakermasta noin 3 rkl koristelua varten ja lisää loppu suklaakerma kermavaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa niin, että seos menee hyvin sekaisin, mutta älä kuitenkaan ylivatkaa. 


Levitä kuorrute mutakakun päälle ja halutessasi lisää vielä erilleen otettua suklaakermaa kuorrutteen päälle koristeeksi joko lusikoiden tai pursotuspussilla pursottaen. Herkuttele!

Odotetaan joulua yhdessä täällä Pullahiiren leivontanurkassa! Jättäkäähän kalenterikirjoituksiin kommentteja ja ideoitanne, niin saadaan keskustelua aikaiseksi. Toivottavasti saatte myös vastauksia ja reseptejä arvontapäivityksessä jättämiinne aiheisiin ja toiveisiin. 

 


Arvontavoiton itselleen nappasi Mallukka – Onnittelut! Jos en ihan väärin muista, niin on tainnut arvonta osua kohdalle täällä blogissa jo kerran aikaisemminkin. Voittajalle lähtee leivonta-aiheinen paketti, jossa on mukana irtoreunavuoka, pursotussetti, muffinssivuokia sekä suklaata. Voittajaan ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä sähköpostitse. 






Kommentoi

  1. tanja says:

    Ihanaa. Täytyy testata.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tämä on kyllä todella hyvää, joten suosittelen!

  2. Nimetön says:

    Nam nam… mutta voisko maitokahvin korvata vaikka kaakaolla? En tykkää itse kahvista joten en oikein halua käyttää sitä leivonnassakaan =) Nirso mie, hyi hyi.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Voit varmasti korvata. Lupaan kyllä, ettei tässä kahvi maistu "läpi".

  3. Ansku says:

    Menee leivoslistan kärkeen!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mukava kuulla 🙂

  4. Miia/Pullantuoksuinen koti says:

    Voi ei miten herkullisen näköistä. Ensimmäinen ajatukseni oli OMG. Slurps. Tota en varmasti pystyisi vastustamaan. Niin suussasulavan näköistä!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Ei sitten muuta kuin kokeilemaan reseptiä 🙂

  5. Heidi says:

    Leivoin kyseisen mutakakun. Muuten onnistui ihan ok, paitsi suklaakermassa meni jokin pieleen. Mittasin kattilaan 0,5dl jääkaappikylmää vispikermaa, jonka joukkoon laitoin 100g fazerin sinistä (konvehteja, jotka olin pilkkonut 4-5 osaan). Laitoin kattilan liedelle ja sulattelin niitä miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen. Kun suklaat olivat sulaneet, otin kattilan pois liedeltä. Mutta suklaakermani oli yksi pehmeä kasa, joka oli vaikea sekoitaa kermavaahdon joukkoon niin, ettei ylivatkaamaan sitä. Mitä mahdoin tehdä väärin? Minkälaista suklaakerman kuuluu olla?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä tuon kuuluisi muistuttaa enemmän sulaasuklaata. Onkohan lämpö ollut kuitenkin liian kuuma?

  6. Hanna says:

    Minua vaivaa mutakakkukirous. Muuten oli oikein hyvää, mutta mutakakku oli liian kypsää, vaikka paistoin sitä vain 1h10min, koska tein puolikkaan annoksen.Ehkä uuni on liian tehokas.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Vai mutakakkukirous 🙂 Tämä mutakakku ei ole varsinaisesti ihan sulaa sisältä, vaan pehmeän "mutaista" ja oikein herkullista. Ensi kerralla laske joko paistolämpötilaa tai paistoaikaa. Toki tuo paisto on uunista kiinni ja jos käytät kiertoilmauunia, niin laske silloin aina hieman lämpötilaa ilmoitetusta. Onneksi maku oli kuitenkin herkullinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close