maanantai 12. joulukuuta 2016

Joulukalenteri - Luukku 12: Itse tehty kondensoitu maito
Mistä löydän kondensoitua maitoa? Onko se kotimaista? Nyt ei enää tarvitse pähkäillä, koska kondensoidun maidon voi valmistaa itse, kotimaisista tuotteista! 


Sain Arlalta kyselyn, mitä minä valmistaisin heidän Luomu täysmaidosta. Vastausta ei tarvinnut pitkään miettiä, koska tuo maito on rasvaprosentiltaan juuri konsensoidun maidon valmistukseen sopivaa. Vaikka laadukas ja herkullinen täysmaito olisi omiaan puuroissa, karjalanpiirakoissa ja muutenkin ruoanlaitossa, niin perinteisten täysmaitoreseptien sijaan halusin kokeilla jotain uutta. Alta löydät nyt reseptin tähän herkulliseen kondensoituun maitoon.
Valmistin kondensoidun maidon Arlan homogenoimattomasta luomumaidosta, jota on käsitelty mahdollisimman vähän ennen kauppoihin kuljetusta. Arlan homogenoimattoman Luomu täysmaidon rasvaprosentti vaihtelee vuodenaikojen mukaan, koska siinä on kaikki maidon luontainen rasva mukana. Rasvapitoisuuden vaihtelu kertoo, että maito vastaa lähes maitotilojen juuri lypsettyä maitoa. Homogenoimaton tarkoittaa sitä, ettei maidon rasvaa ole pilkottu valmistusprosessissa. Käytännössä maidon rasva nousee vähitellen pintaan, kuten käsittelemättömässä tilamaidossa. Luomu täysmaito on tuttua vanhanajan maitoa, mutta kuitenkin turvallisesti pastoroituna. 

Kondensoitu maito on makeutettua tiivistemaitoa eli maitoa ja sokeria. Valmistukseen käytettävän maidon pitää olla rasvaista, joten Arlan Luomu täysmaito sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Arlan Luomu täysmaidon rasvapitoisuus vaihtelee 3,8-4,4% välillä. Laadukkaan täysmaidon ja sokerin lisäksi kondensoidun maidon valmistukseen ei tarvita muuta. 
Itse tehty 
Kondensoitu maito

2 dl sokeria

Mittaa maito ja sokeri pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi, välillä varovasti sekoitellen. Vahdi tässä vaiheessa kiehumista, jotta maito ei kiehu yli kattilasta. Pienennä lämpöä niin, että maito kiehuu hiljalleen ja anna seoksen hautua noin 40-45 minuutin ajan. Sekoittele varovasti muutaman kerran valmistuksen aikana. Maidon väri muuttuu kiehumisen aikana kellertäväksi ja pinnalle muodostuu kalvo. 

Kun seos on keitetty kasaan, poista kalvo maidon päältä lusikalla. Kaada valmis kondensoitu maito purkkiin ja jäähdytä. Säilytä valmis kondensoitu maito jääkaapissa. 
Kondensoitua maitoa voi käyttää valmistuksen jälkeen kahvin makeuttamiseen, makeisten tekoon, jäätelöön ja muihin makeisiin herkkuihin. Kondensoitu maito vaikuttaa herkkujen rakenteeseen, joten esimerkiksi jäätelöstä valmistuu sileää ilman jäätelökonetta ja fudge pitää hyvin muotonsa ja valmistuu helpoimmillaan vain parista raaka-aineesta. 

Lisää herkullisia maitoreseptejä pääset katsomaan täältä

Etiketin pulloihin löytyy blogin etikettisivustolta 

Yhteistyössä 

Arla

29 kommenttia:

 1. Vau! Enpä oo ajatellut, että kondensoitua maitoa voisi tehdä itse, mutta totta kai voi!! Paljonko tuosta nyt sitten tulee sitä lopullista tuotetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tulee aika vastaava määrä tuollaiseen valmiiseen purkkiin. Huomenna laitan reseptiä, mihin olen käyttänyt tuota kondensoitua maitoa. Mutta siis yksi annos vastaa aika hyvin yhtä purkkia.

   Poista
 2. Hauskaa, että kondensoitua maitoa voi tosiaan tehdä itse. Eipä ollut ikinä juolahtanut mieleen, vaikka kondensoidun ja valmiiksi sokeroidun kondensoidun maidon ystävä olenkin. Kauniit kuvat sulla, näitä on ihana katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tuota kondensoitua maitoa voi tosiaan tehdä itse. Saa juuri sellaista kuin itse haluaa.

   Poista
 3. Kuinkahan kauan tämä säilyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kysymyksesi olikin mennyt roskapostien joukkoon jostain syystä. Sanoisin, että kyllä tämä säilyy jääkaapissa aika pitkään, mutta suosittelisin käyttämään kondensoitu maito 4-5 päivän aikana tekemisestä.

   Poista
 4. Hauska ohje. En olisi itse tullut koskaan ajatelleeksi.
  Voikohan tuosta koittaa valmistaa myös "clotted creamia"? En enää muista oliko se homogenointi vai pastorointi, joka teki siitä mahdotonta nykymaidosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm! Nyt en osaa vastata tuohon kysymykseen, kun en ole itse tutustunut minkälaista maidon pitää tuossa olla.

   Poista
 5. Onpa kiva resepti! Eipä olisi minullakaan tullut mieleen, että sitä voisi tehdä itse!

  VastaaPoista
 6. Ja tähän varmaan käy myös laktoositon täysmaito, kun muuten tuota herkkua ei pystyisi syömään...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokit ja Potit blogista löytyy laktoosittoman kondensoidun maidon resepti :) http://kokitjapotit.blogspot.fi/2012/12/laktoositon-kondensoitu-maito.html

   Poista
  2. Itse en ole laktoosittomalla kokeillut. Tärkeää on maidon laatu, korkea rasvaprosentti.

   Poista
 7. Tätä täytyy kyllä aivan ehdottomasti kokeilla, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan :) Tänään luukusta paljastuikin jatkokäyttöä tuolle reseptille :) http://www.pullahiiri.com/2016/12/joulukalenteri-luukku-13-kahden-aineen.html

   Poista
 8. Kiitos tästä. Vielä en olekaan itse tehnyt kondensoitua maitoa, mutta nyt täytyy kokeilla, kun ohjeetkin löytyvät täältä!

  VastaaPoista
 9. hei, 1,5 litra luomu maito paljonko sokeri tarvitse jos halua thedä paljon jäätelö? eli maito ja tavallinen sokeri ja se on valmis kondensoitu ?? onko totta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi yllä olevalla reseptillä tehty annos riittää yhteen jäätelöreseptiin eli vastaa suurin piirtein yhtä purkillista kondensoitua maitoa. Tuo sokeri+maitoseos tulee keittää niin kauan, että se on tiivistynyt.

   Poista
 10. 10 litra maito plajonko sokeri tarvitaan? toivottavasti ei tuu lian makea..miten toimii sun recepti?? kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 10 litraan maitoa, voit kertoa yllä olevan reseptin sokerimäärän 20.

   Poista
  2. tiivistynyt...onko sinne tulossa kalvo? Kun kuumennettu maito kanssa sokeri jäähtyy, pinnalle syntyy kalvo..onko kun se otettaan pois kalvo sitten on valmis kondensoitu maito?

   Poista
  3. Hei! Pinnalle muodostuu kalvo, joka sitten otetaan esimerkiksi lusikalla pois. Kun maito on muuttunut kauniin vaalean ruskeaksi ja tiivistynyt (muuttunut paksummaksi), on se valmista.

   Poista
  4. Pahoittelen viivettä vastauksessani. Sinun kommenttisi oli jostain syystä mennyt roskakansioon. Onneksi löysin sen sieltä nyt.

   Poista
 11. Hei mahtavaa että löysin tämän ohjeen! Oon jonku päivää tässä jo tuskaillu, että haluaisin tehdä näin pääsiäisen alla sitruunajäätelöä, mutta kaupan kondensoitumaito on kallista ja ei taida olla suomalaistakaan... Huomenna siis kokeilemaan maidon keittämistä kokoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava juttu! Itse olen keitellyt kondensoidut maidot usein, koska tarvitsen ne laktoosittomina esimerkiksi omiin sukujuhliin. Näin ollen tällä reseptillä saa helposti kondensoidun maidon valmistettua ja pääsee vielä vaikuttamaan maidon laatuun.

   Poista
 12. Moikka! :)

  Tein tänään ekaa kertaa jäätelöä kondensoidusta maidosta. Ostoskoriini päätyi tuote lähi-Salesta, jossa tarjolla oli vain yhtä laatua, olisikohan ollut liettulaista alkuperää. Sinisessä purkissa, hyvin makeaa eli sokeroitua. Se oli tosi toimiva jäätelössä, siis huippu rakenne. Voisinpa kuitenkin seuraavalla kerralla, jos ja kun joskus jälleen sitä tarvitsen, valmistaa maidon itse.

  Sokerillisuus kuitenkin mietyttää. Tiedän, että joistakin paikoista saa valmiiksi täysin sokeritonta kondensoitua maitoa, jopa kookoksesta valmistettuna. Mutta jos valmistaa itse, niin meneekö homma käytönnössä niin, että valmistusprosessi on tuo sinun kuvaamasi sillä ainoalla poikkeuksella, ettei sokeria lisätä? Eli maito käytännössä vain keitetään kasaan. :) Voisiko olla niin helppoa, osaatko sanoa? Pitää tietysti varoa, ettei pala pohjaan... :)

  - Enni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kondensoitu maito on todellakin hyvin makeaa maitotiivistettä. Evaporoitu maito on se sokeroimaton versio. Olen lukenut, että jäätelö onnistuu myös evaporoidusta maidosta, jolloin makeutusta voi hieman muunnella oman maun mukaan. Itse en ole tuota kuitenkaan (vielä) kokeillut. Olen ymmärtänyt, että tuo evaporoitu maito keitetään kasaan ja maidon oma sokeri hieman karamellisoituu (ei toki samalla tavalla kuin tuo makeutettu versio). Kannattaa käyttää tuossakin täysmaitoa, jotta saat parhaimman lopputuloksen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...