Testissä laktoositon valkosuklaa – Mansikka-valkosuklaakakku laktoosittomana

Minun on jo pitkään pitänyt kokeilla laktoositonta valkosuklaata ja nyt päätin, että on testin aika. Saan usein kakkutilauksia, joissa toivotaan valkosuklaata, mutta kakun tulee olla laktoositon. Olen kuullut jonkin verran puheita laktoosittomista valkosuklaista, mutta en ole niitä itse kokeillut. Nyt minulla oli suunnitelmissa kesäinen kakku valkosuklaalla ja mansikoilla. Halusin saada tehtyä sen täysin laktoosittomana. Laktoosittoman (maidottoman) valkosuklaan hankkiminen ei kuitenkaan ollut niin yksinkertaista kuin kuvittelin. Jouduin soittamaan monta puhelua ja tekemään kauppareissun useampaan kauppaan, että lopulta sain käsiini laktoositonta valkosuklaata. 

Ensimmäinen kauppa myi ”ei oota”, mutta lupasivat tilata laktoositonta valkosuklaata hyllyyn, jos sitä vaan tilausvalikoimasta löytävät. Vielä kaupassa ollessani soitin suoraan suomalaisen maidottoman valkosuklaan valmistaja Dammenbergin asiakaspalveluun, josta sain tietooni, että Kampissa olevasta K-ketjun kaupasta löytyisi hyllystä heidän laktoositonta valkosuklaata. Toisena mahdollisuutena oli Tammiston Citymarket. Koska tuo Tammisto on huomattavasti helpomman matkan päässä, päädyin selvittelemään Tammiston karkkihyllyjen valikoimaa. 

Päätin kuitenkin ennen Tammiston reissua soittaa kauppaan ja kysäistä löytyykö heiltä laktoositonta valkosuklaata. Neljän katkenneen puhelun jälkeen, sain kuin sainkin karkkiosastolta myyjän kiinni ja hän lopulta löysi kaipaamaani valkosuklaata hyllystä. Ei muuta kuin auton nokka kohti Vantaan Tammistoa ja valkosuklaat sieltä matkaan mukaan. Tarkistin vielä nettikaupojen tarjontaa ja huomasin, että Dammenbergin suklaata saa ostettua myös valmistajan omasta nettikaupasta ja ichoc:n suklaata esimerkiksi Vegekaupasta, jos sinulla on aikaa odotella suklaan postitusta.  

Kaupan hyllystä löytyi kahta erilaista laktoositonta valkosuklaata. Pienten levyjen hinnoissa oli lähes kahden euron hintaero. Siinä nopeasti valintaa tehdessäni ostin tietysti molempia merkkejä pari pakettia. Sainpahan kokeilla miltä nämä molemmat suklaat maistuvat. Tein itseasiassa kotona pienen makutestin makuraadilleni. Makutestistä löydät enemmän tietoa reseptin alapuolelta.

Päätin leipoa tuon jo valmiiksi suunnittelemani mansikka-valkosuklaakakun nyt täysin laktoosittomana. Uskon, että teissä lukijoissakin on monia jotka kaipaavat laktoositonta valkosuklaata ja reseptiä valkosuklaakakkuun. Mansikoiksi valitsin tämän kesän ensimmäiset kotimaiset mansikat. Olipa muuten herkullisia ja kauniin punaisia! Tämä kakku on myös erittäin sopiva viikonlopun juhannuspöytään.

Laktoositon mansikka-valkosuklaakakku


Pohja

120 g digestive-keksejä (laktoositon)

25 g laktoositonta voita

1 rkl öljyä

Täyte

6 dl laktoositonta vispikermaa

Mansikkavaahto

220 g mansikoita

1/2 dl tomusokeria

3 liivatelehteä

1/2 dl sitruunamehua tai vettä

Valkosuklaavaahto

115 g laktoositonta valkosuklaata*)

2 liivatelehteä

1/2 dl laktoositonta vispikermaa

Koristeluun

1 1/2 dl mansikkamehua

2 tl perunajauhoja

250 g mansikoita

1 dl laktoositonta vispikermaa

(sitruunamelissan lehtiä)

Murskaa keksit hienoksi yleiskoneen leikkuuterällä varustetussa kulhossa tai pakastepussissa kaulimella murskaten. Sulata voi ja sekoita yhdessä öljyn kanssa. Lisää rasva keksimurskan joukkoon ja sekoita keksimurska tasaiseksi. Painele keksimurska noin 20 cm irtopohjavuoan reunan sisään, suoraan tarjoiluastialle. Voit käyttää reunassa reunakalvoa tai öljytä ja tomusokeroida vuoan reunan ennen keksimurskan painelua reunuksen sisään. Näin saat sileän reunan kakkuun.

Valmista täyte vatkaamalla 6 dl vispikermaa paksuksi vaahdoksi. Jaa kermavaahto puoliksi ja käytä toinen osa valkosuklaatäytteeseen ja toinen mansikkatäytteeseen.

Laita molempien täytteiden liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen. 

Murskaa valkosuklaa pieneksi muruksi. Mittaa kattilaan 1/2 dl kermaa. Kuumenna kerma kiehuvaksi. Sulata joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet. Sekoita hyvin. Lisää seokseen vielä valkosuklaarouhe ja sekoittele niin, että suklaa sulaa joukkoon. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nostele lopuksi valkosuklaatäytteeseen tarkoitettu kermavaahto valkosuklaaseoksen joukkoon. Kaada täyte keksipohjan päälle. 

Valmista mansikkatäyte soseuttamalla mansikat mahdollisimman sileäksi. Lisää joukkoon tomusokeri. Kuumenna sitruunamehu tai vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet. Sekoita hyvin. Kaada liivateneste ohuena nauhana mansikkasoseen joukkoon, koko ajan sekoittaen. Nostele puolet mansikkatäytteen kermavaahdosta mansikkasoseen joukoon ja lisää sen jälkeen loput kermavaahdot. Lusikoi mansikkatäyte valkosuklaatäytteen päälle varovasti ja tasoita pinta. Nosta kakku jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli. 

Poista hyytyneen kakun ympäriltä kakkuvuoka ja mahdollisesti käytössä ollut reunakalvo. Valmista mansikkaseos kakun koristelua varten. Mittaa kattilaan 1 dl mansikkamehua. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita pienessä kulhossa 1/2 dl mansikkamehua ja kaksi teelusikallista perunajauhoja. Kaada kiehuvan mehun joukkoon perunajauhoneste ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen. Kun seos on kiehahtanut, ota se pois liedeltä. Pilko tuoreet mansikat ja lisää ne mehuseoksen joukkoon. Anna seoksen jäähtyä ennen kakun päälle lisäämistä. 

Vatkaa koristeluun tarkoitettu vispikerma vaahdoksi ja pursota kakun reunoille haluamallasi tavalla. Lusikoi mansikkaseos kakun keskelle. Nosta kakku jääkaappiin odottelemaan tarjoilua. Kakku kannattaa koristella mahdollismman lähellä tarjoiluajankohtaa.

Huom! Tarkista aina, että kaikki käyttämäsi tuotteet ovat laktoosittomia. 

Vinkki! Jos haluat kakusta gluteenittoman, niin valitse suklaaksi tuo Dammenbergin gluteeniton valkosuklaa ja käytä pohjassa gluteenittomia ja laktoosittomia keksejä. Tarkista aina gluteenittomassa leivonnassa, että kaikki käyttämäsi tuotteet ovat täysin gluteenittomia ja käyttämäsi työvälineet täysin puhtaita! 

*) Käytin kakussa kumpaakin alla olevaa valkosuklaata. Käyttämäni laktoosittomat valkosuklaat ovat myös maidottomia. 

Testissä laktoosittomat valkosuklaat

Maistelimme pienen makuraadin kanssa kahta erilaista laktoositonta valkosuklaata. Testissä oli Dammenbergin maidoton luomu valkosuklaa sekä Ichoc:n white vanilla-valkosuklaa.  Molemmat tuotteet on varustettu luomu-sertifikaateilla.Arvostelun vertailukohtana käytettiin tavallista valkosuklaata. Raati ei ollut tässä makustelussa aivan yksimielinen, joten molemmille merkeille on varmasti omat kannattajat, kuten oli makuraadissakin.  

Dammenbergin luomu valkosuklaa (valmistusmaa Suomi) sai paljon kehuja ulkonäöstä, joka vastaa tavallista valkosuklaata. Maku todettiin hyvin makeaksi. Valkosuklaan makukin löytyi maistellessa. Tämä tuote on paketin mukaan pähkinätön, gluteeniton, maidoton, munaton, vegaani ja vaniljaton. 

Ichoc:n valkosuklaan (valmistusmaa Saksa) väri on tavallista valkosuklaata ruskeampi, joidenkin maistelijoiden mielestä jopa liian ruskea. Vaikka ulkonäkö hieman hämäsi, suklaasta löytyi valkosuklaan makua. Suklaan makua kuvailtiin myös hieman pähkinäiseksi. Suklaa sisältääkin tiikeripähkinää eli maamantelijauhoa. Tämä suklaa on vegaani, mutta saattaa sisältää jäämiä maidosta, pähkinästä ja gluteenista. 

Maidottomissa valkosuklaissa on erilainen maku kuin maitoa sisältävässä valkosuklaassa. Mielestäni nuo yllä olevat ovat kuitenkin oikein hyviä vaihtoehtoja maitoa sisältävän valkosuklaan sijaan erikoisruokavalion leivonnaisiin. Uskon, että moni maidottomalla ruokavaliolla oleva voisi syödä näitä myös ihan sellaisenaan. 

Jätä alle kommenttia, mikäli sinulla kokemusta laktoosittoman valkosuklaan käyttämisestä tai haluat tietää asiasta lisää!



 Jos tiedät hyviä ostopaikkoja laktoosittomalle valkosuklaalle, niin jätä tieto tähän alle kommentteihin. Olisi kiva saada koko Suomen kattava tieto, mistä kaupoista näitä tuotteita saisi ostettua suoraan. 


Muistathan vielä lauantaihin asti olevan tuotearvonnan täällä. Käy jättämässä kommenttisi ohjeiden mukaisesti ja saatat olla tuotepalkinnon voittaja. Kurkkaa samasta linkistä ohjeet myös  Instagram-kilpailuun, jossa voit voittaa KitchenAid-yleiskoneen.


Kommentoi

  1. MinttuMaaria says:

    Itse en henk.koht. pidä noista yleensä riisipohjaisista valkosuklaista. Ovat todella makeita eikä niitä voi verrata maitopohjaiseen suklaaseen. Heille joka tarvitsee maidottoman ruokavalion, on se kuitenkin todella hyvä vaihtoehto. Olen jo vuosi sitten löytänyt maidottomia suklaita ruohonjuuresta =) Ruotsista saa laktoositonta maitopohjaista valkosuklaata mutta siinä on gluteenitonta crispiä joukossa :/

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva, kun jätit kommenttia! Tuo Ruotsin versio pitääkin tarkistaa. Olen kuullut myös muualta siitä, että Ruotsissa saattaisi olla jotain maidollista, mutta laktoositonta valkosuklaata. Kuulostaa oikein hyvältä, silloin kun ei tarvitse olla täysin maidoton. Näin laktoosittomissa kakuissa tuo maidollinen, mutta laktoositon versio, olisi oikein hyvä juttu. Olen ihan samaa mieltä siitä, että silloin kun ei laktoosia tai maitoa saa olla, niin tällaiset vaihtoehdot ovat hyviä. Näistä tuo Dammenbergin valkosuklaa sopii lisäksi moneen muuhunkin ruokavalioon.

  2. Elina/Chocochili.net says:

    Mä taas en välitä yhtään tuosta Dammenbergin valkosuklaasta; se maistuu pelkästään kaakaovoille ja sokerille, eikä sitä voi verrata maitopohjaiseen valkosuklaaseen. Vaikka iChoc on tosi makeaa, niin se on juuri sellaista pehmeän makuista kuin valkosuklaan kuuluukin. Itse käytän ensisijaisesti aina sitä, kun leivoskelen vegaanijuttuja, joihin tarvitaan valkosuklaata. Ja kiitos kun linkitit Vegekauppaan 🙂

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kyllä noissa valkosuklaissa on makueroja, mutta oli jännä huomata, että meidän makuraadissa suosikki jakautui. Ei tullut yksimielistä suosikkia näistä kahdesta 🙂 Hyvä, kun näitä "korvikkeita" on tarjolla, koska niin paljon on erityisruokavalion ihmisiä ja on mukava tarjota myös heille erilaisia reseptivaihtoehtoja.

  3. Milla says:

    Todella suuri kiitos gluteiinittoman ja laktoosittoman valkosuklaan ilmituomisesta. Nyt saan leivottua ristiäisiin myös tällaisen kakun erityisruokavaliota noudattaville.

    Tuosta suklaasta olisi mukava kuulla myös lisävinkkejä juhlatarjoiluihin. Nimenomaan sekä gluteiinittomana että laktoosittomana =)

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva juttu, jos tästä löytyi sinulle sopiva resepti juhliin! Voi olla, että tänne tulee tästä suklaasta myös lisää reseptejä, nyt kun sen vihdoin löysin 🙂

  4. Nimetön says:

    Suomalainen valmistaja laktoosittomalle valkosuklaalle (Säteri valkosuklaa) löytyy osoitteessa valkosuklaa.fi

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos vinkistä! Pitääkin käydä tutustumassa tuotteeseen!

  5. Päivi says:

    Moikka Taru!

    Uskallatko ottaa kantaa ,onnistuisko mirror glaze jommalla kummalla suklaalla?

    /Päivi

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei Päivi, En ole itse kokeillut, mutta toisaalta en näkisi syytä miksi se ei onnistuisi. Ainesosat on hieman eri kuin tavallisessa valkosuklaassa, mutta käyttäytyminen on lähes samanlaista ainakin minun kokemukseni osalta. Jos innostut kokeilemaan, niin laita siitä viestiä. Olisi mukava kuulla käyttökokemuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close