Runebergintorttukausi on nyt avattu – Perinteiset runebergintortut

Herkulliset runebergintortut

Runebergintorttuja voi leipoa monella eri tapaa. Leipomoissa taikina on monesti kaulittavaa, josta otetaan muotilla oikean kokoisia leivospohjia, jotka paistetaan muotissa tuohon korkeaan muotoon. Tuota kaulittavaa reseptiä kokeilin viime vuonna näissä runebergintortuissa. Minä itse olen tehnyt tortut kuitenkin useimmiten tällä alla olevalla ohjeella. 

Me aloitimme tämän vuoden ”runebergintorttukauden” viime viikolla lasten toiveesta. Joko sinä olet leiponut tai ostanut tämän vuoden ensimmäiset runebergintortut? 

Kurkkaa alta tämä minun perinteinen reseptini ja nauti! Tämän taikinan voit paistaa myös kakkuvuoassa, jos haluat tehdä runebergintortuista kakun. Varsinaisen runebergin kakkureseptin löydät täältä.

Runebergintorttujen vadelmahillo

Runebergintortut

(noin 12 kpl)

2 munaa
1 1/2 dl sokeria
100g voita
1 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
(karvasmantelia, kardemummaa)

Kostutus
1 dl vettä
3 rkl sokeria
(punssia)

Koristeluun
noin 1 1/2 tomusokeria
noin 2 rkl vettä
noin 50 g vadelma- tai mansikkahilloa (tai marmeladia)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja nosta se sivuun jäähtymään hetkeksi. Sekoita kaikki loput kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää vuorotellen kermaa ja kuivia aineita sokerivaahtoon. Sekoita massa tasaiseksi ja lisää lopuksi sulatettu voi. Mausta taikina vielä halutessasi karvasmantelilla ja/tai kardemummalla. Nostele taikina sekaisin.

Lusikoi taikina 12 voideltuun muffinssipellin koloon tai paperisiin muffinssivuokiin. Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna niiden jäähtyä hetki paiston jälkeen. Kumoa vuoka, jotta saat torttupohjat pois vuoasta.

Halutessasi voit kostuttaa tortut tämän ohjeen mukaisesti: Kuumenna vesi, sokeri ja punssi kiehuvaksi. Kostuta tortut joko kastamalla ne sokeriliemeen tai kostuttamalla pullasudilla. 

Mittaa tomusokeri kulhoon kuorrutusta varten ja lisää joukkoon vettä niin, että saat seoksesta pursotettavan paksua. Lisää tarvittaessa tomusokeria tai vettä saadaksesi sopivan koostumuksen. Täytä pieni pursotus- tai pakastepussi sokerivesikuorrutteella. Leikkaa kulmaan sopivan kokoinen reikä ja pursota leivosten päälle kuorrutetta renkaaksi. Lisää vielä valitsemaasi hilloa tai marmeladia keskelle leivosta. Minusta hillo on helpointa lisätä pursottamalla leivonnaisen päälle. 

Vinkki! Jos käytät paperisia muffinssivuokia, niin suosittelen silloin käyttämään myös muffinssipeltiä, jotta leivokset kohoavat kauniisti ylöspäin. 

Vinkki! Runebergintortun voi erinomaisesti kostuttaa, mutta ne maistuvat myös ilman kostutusta. Nykyään olen jättänyt mantelirouheen leivonnaisiin suuremmiksi sattumiksi, vaikka aikaisemmin olen useimmiten pyöräyttänyt ne monitoimikoneessa hienommaksi. Tuo rouheus ja purutuntuma sopii tähän leivonnaiseen erinomaisesti. 

Runebergin torttu resepti
Runebergintortturesepti

Tuossa viime vuoden runebergintorttureseptin yhteydessä pohdin runebergintortun alkuperäistä reseptiä ja sitä kuinka paljon se on siitä alkuperäisestä ajasta muuttunut. Kyllähän tuo resepti on varmaan muuttunut aika paljonkin, kun valmistustapojakin on monia. Käy kurkkaamassa tuo kaulittava resepti ja pohdintani täältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close