Herkullinen mansikkatäytekakku mansikkamoussella


Muutama vuosi sitten Helsingin sanomat järjestivät kesällä mansikkakakkukilpailun. Päätin osallistua siihen tällä herkullisella mansikkatäytekakkureseptillä. Tuo kakku on kyllä saanut niin paljon ajan saatossa kehuja ja tuota reseptiä olen itse käyttänyt muutoinkin. Monia herkullisia mansikkakakkuja oli kisassa mukana, joten kilpailu oli kovaa. Nyt päätin tehdä tästä hieman tuunatun version. Vuosien saatossa esimerkiksi leivinjauhe on jäänyt täytekakkupohjista itselläni kokonaan pois.


Tässä kakussa maistuvat ihanat tuoreet marjat niin täytteessä kuin myös koristelussa – ihan kuten tuossa Suomen parhaassa mansikkakakkussakin. Kyllä nuo tuoreet marjat on vaan niin herkullisia, että niillä saadaan todella herkullinen täytekakku aika helpolla aikaiseksi. Tuo kerman ja marjojen yhdistelmä saa ainakin itselläni innon hakea kaapista lautaset ja isot lusikat. Näin saa isoja herkullisia paloja kakusta 🙂




Herkullinen Mansikkatäytekakku


Kakkupohja

7 kananmunaa (L-koko)

280 g sokeria

140 g vehnäjauhoja

140 g perunajauhoja


Mansikkamousse / täyte

500 g mansikoita

6 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

noin 1 1/2 dl tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

5 liivatelehteä

1/2 dl vettä / mehua



Kostutus

noin 3 1/2 dl vaaleaa mehua tai limua


Koristelu

noin 1 litra mansikoita

6-7 dl vispikermaa

maun mukaan tomusokeria ja vaniljasokeria

(mansikkahilloa)



Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Mittaa jauhot ja sekoita ne keskenään. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon parissa erässä ja sekoittele lastalla hyvin sekaisin. Valmistele irtopohjavuoka pingottamalla leivinpaperi vuoan pohjalle sekä leivinpaperisuikaleet reunoille. Jos käytät esimerkiksi säädettävää irtoreunaa, voit voidella reunuksen öljyllä ja laittaa sen suoraan leivinpaperin päälle uunipellille. Kaada massa noin 26 cm irtopohjavuokaan. Paista noin 160-170 asteessa noin 30-40 minuuttia. Tarkista kakkupohjan kypsyys cocktailtikulla. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, annan kakkupohjan olla uunissa vielä noin viiden minuutin ajan ja tarkista tilanne uudestaan. Kumoa kypsä kakkupohja ritilälle, jonka päällä on leivinliina. Anna kakkupohjan jäähtyä.


Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi. Laita liivatteet kylmään veteen likoon noin viiden minuutin ajaksi. Soseuta mansikat, mutta voit jättää myös osan mansikoista pilkottaviksi täytteen joukkoon. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto ja lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna neste kiehuvaksi ja nosta joukkoon kylmästä vedestä puristetut liivateet ja lisää ne kiehautetun veden joukkoon. Sekoita seosta hetki liivateseosta jäähdytellen ja kaada se ohuena nauhana mansikkasoseen joukkoon koko ajan sekoitellen. Lisää lopuksi mansikkasose tuorejuuston joukkoon ja nostele lopuksi kermavaahto joukkoon. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa tomusokeria makeutta tuomaan.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita alin pohja kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan ja kostuta pullasutia apuna käyttäen. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle. Jos jätit osan mansikoista pilkottavaksi täytteen joukkoon, niin levitä puolet pilkotuista mansikoista täytteen päälle. Nosta keskimmäinen pohjakerros täytteenä päälle, kostuta ja levitä loput täytteestä ja mansikoista. Nosta vielä viimeinen pohjakerros ja kostuta. Nosta jääkaappiin hyvin suojattuna, mielellään yön yli odottamaan koristelua ja tarjoilua. 

Kumoa kakku tarjoiluastialle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta tomusokerilla ja vaniljasokerilla maun mukaan. Levitä ohut kerros mansikkahilloa kakun päälle. Levitä ohut kerros kermavaahtoa kakun sivuille kermavaahdon tarttumapinnaksi ja pursota sen jälkeen sivuille ja reunaan kermavaahtopursotukset. Pilko mansikat ja levittele kauniisti kakun päälle.   

Vaihekuvia kakkupohjan valmistamisesta, vuoan esivalmisteluista sekä täytekakun täyttämisestä löydät täältä.  



Vinkki! Vuoan koko vaikuttaa kakkupohjan korkeuteen. Näin ollen vuokaa pienentämällä saat todella korkean kakun ja suurentamalla matalamman.

 

Vinkki! Kerman menekki pursotuksissa riippuu käytettävistä pursotusteristä eli tyllista. 

 





Mansikkasato taitaa olla juuri tällä hetkellä parhaimmillaan, joten ei muuta kuin mansikkamaalle mansikoita poimimaan tai vaihtoehtoisesti torilta tai kaupasta ostamaan. Taitaa olla Suonenjoella mansikkakarnevaalitkin tänä viikonloppuna. Tuolla mansikkakarnevaaleilla olisikin joku vuosi mukava piipahtaa.



Mukavaa mansikkaviikonloppua!

Kommentoi

  1. Nimetön says:

    Oli pako tulla kommentoimaan! Aivan uskomatonmia reseptejä blogi täynnä! Pelkät kuvat saavat veden kielelle ja tekisi mieli itse keskellä iltaa aloitta leipomaan! Tosi hyviä reseptejä! En kummiskaan löytänyt blogistasi foccacia reseptiä :)? Jos sellaista olisi?
    Kirjoitan itsekkin blogia, bravebaking.blogspot.fi

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitokset kommentistasi! Lämmittää mieltä, kun saa lukea noin ihanan palautteen 🙂 Hyvä huomio myös sinulta, että tuo focaccia puuttuu. Sellainenkin resepti itse asiassa oli aikoinaan blogissa, mutta pari vuotta sitten tapahtunut verkkosivuston "kaatuminen" jätti monet reseptit vanhaan blogiin. Palauttelen aina noita reseptejä aina kysynnän mukaan. Nyt käväisin tuon Focaccia-reseptin palauttamassa tänne blogiin. Se löytyy täältä: http://www.pullahiiri.com/2010/11/focaccia.html

    2. Nimetön says:

      Kiitos resepti menee heti käyttöön!!

    3. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva kuulla! Kerro ihmeessä mitä reseptistä pidit 🙂

  2. Nimetön says:

    Yhdyn edelliseen kommentoijaan, että aivan ihania reseptejä. Tuotakin mansikkakakkua pitäisi kyllä kokeilla.
    Kysyisin vielä, että millaisella tyllalla saa tuota kivaa pursotusta aikaan kakun sivulla?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Kiva saada palautetta blogista! Kiitokset! Tosiaan tuossa kakussa olen käyttänyt tyllina sivuilla koripunostyllaa (nuo raidalliset kohdat) sekä lehtityllaa (röyhelökohdat). Lehtityllia on myynnissä ainakin kahta erilaista, mutta tämä on sellainen leveämpi malli. Päällä olen sitten käyttänyt perinteistä pientä (avointa) tähtityllaa esimerkiksi Wiltonin 1M.

  3. Unknown says:

    Onnistuukohan täyte pakastemansikoista? Äitienpäiväksi olisi kiva vaan vielä ei saa tuoreita mansikoita…

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Onnistuu! Voit laittaa niitä myös päälle, kiilteen kanssa, mutta toki tuoreet marjat ovat aina näyttävämpiä 🙂

  4. Pullahiiri/Taru says:

    Poistinkohan vahingossa täältä erään kommentin? No, joka tapauksessa vastaan kysymykseen pakastemansikoiden käytöstä, että ihan samaan tapaan pitäisi toimia tuoreilla ja pakastemansikoilla. Jos haluaa, niin pakastemansikoista voi valuttaa nesteet pois, mutta sitäkään ei välttämättä tarvita.

  5. iinimiini says:

    Ny on pakko sanoa,että.petyin tuohon mansikkamousseen. Innoissani olin ja luulin, että löydän jonkun tosi hyvän ja uudenlaisen moussen, mutta tämä on ihana sama mitä olen tehnyt itse jo vaikka kuin kuvan ? Olen siis etsiny jotain uudenlaista mansikkamoussea. Vanhalla perinteisellä jatketaan

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Tosiaan tässä moussessa maistuu mansikka aika perinteisesti. Aikaisempaan tapaan laitettiin mansikkakakkuun mansikoita ja kermavaahtoa ja nämä mousset ovat sitten siitä uusi maistuva muoto. Koko täyte maistuu mansikalle, ei vain hillokerros. Ikävä tietysti, jos odotit jotain muuta tältä täytteeltä. Kerro ihmeessä, minkälaista makuelämystä olisit tältä täytteeltä odottanut? Käytithän täytteessä ihan kermaa ja täyteläistä tuorejuustoa (ei kevyt versiota)? Tuollakin asialla on suuri merkitys makuun. Mietitään yhdessä, millä voidaan täytettä tuunata niin, että se olisi uudenlainen makukokemus.

  6. Nimetön says:

    Ihanaa että löysin tämän! Tein silloin kun oli se mansikkakakkukilpailu, ohjeellasi sen voittokakun ja se oli kyllä PARAS! En tallettanut ohjetta mihinkään kun ajattelin sen löytyvän HS:n sivuilta mutta eipä ollutkaan siellä. Monena keväänä googlailin reseptejä, väärillä hakusanoilla näköjään kun en ennen tätä löytänyt. Nyt olen onnellinen ❤️

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva että resepti on jäänyt mieleen ?

  7. Nimetön says:

    Mitä nuo määrät ovat deseissä?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Olen nyt reissussa, joten en pysty suoraan vastaamaan sinulle. Voit katsoa vaikka täältä hieman apuja: http://www.k-ruoka.fi/ruoanlaiton-kasikirja/mitat-ja-muunnokset-haltuun/

  8. Stina says:

    Hei, käyköhän tuorejuuston tilalle turkkilainen jugurtti?

  9. Pullahiiri/Taru says:

    En ole itse tuota kokeillut, mutta voisi se sopiakin. Kannattaa muistaa, että täyte voi tuolloin olla hieman löysempää, joten siihen voisi lisätä hieman liivatetta pitämään täytteen koossa.

  10. Nimetön says:

    Hei Taru! Kyllä on upeita luomuksia ja vielä herkullisia. Olen paria reseptiä kokeillut onnistuneesti – kiitos! Nyt olisi tarkoitus tehdä iso 40 hengen gluteeniton kakku pelleillä. Kakkuun tulee kolme kerrosta. Paljonko tekisin täytettä ja tuleeko kakusta liian tylsä, jos on samaa mansikkamoussea kaikissa väleissä? Kiitos, jos ennätät vastata.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitokset viestistäsi! Minusta kakku ei ole tylsä, jos on "vain" mansikkamoussea sisällä. Varsinkin suuremmassa juhlassa on hyvä tehdä sellainen "moneen makuun sopiva" täyte. Mansikka on juuri sitä. Sanoisin, että esimerkiksi tämä resepti noin puolitoista kertaisena pitäisi olla riittävästi. Yleensä lasken, että yhdestä munasta riittää kolmelle. Jos kuitenkin käyttää L-koon munia, niin siitä pitäisi kyllä riittää lähes neljälle. Jos teet tuplana tämän reseptin, niin sitten ainakin riittää todella suurelle määrälle. Hieman siis tilaisuuden luonteesta myös kiinni.

  11. Nimetön says:

    Hei Taru! Aivan ihan blogi sinulla, ja täältä tulee välillä ideoita metsästettyä 🙂 Ja nyt sitte mietityttää mahtaako mansikkamousse muuntua mustikkamousseksi vain vaihtamalla mansikat(pakaste) mustikoihin(pakaste)? Kiitos, jo etukäteen jos ennätät vastailemaan. -Niisku-

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos! Olet oikeilla linjoilla… Voit vaihtaa marjat maun mukaan 🙂 Joskus mustikka jähmettää täytettä jo itsessään, joten liivatteen määrää voi hieman ehkä vähentää, mutta onnistuu varmaan ihan samallakin reseptillä.

  12. Nimetön says:

    Heippa, kuinkakohan monelle hengelle tämänkokoinen kakku riittää?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Noin 21 henkilölle tuo on mitoitettu, mutta voi riittää myös hieman suuremmalle määrälle, riippuen muista tarjottavista. Itse lasken karkeasti niin, että yhdestä kananmunasta riittää kolmelle henkilölle. Tuo on aika vanha ja ihan toimiva laskukaava.

    2. Nimetön says:

      Ok, hieno homma! Kiitos nopeasta vastauksesta!! 🙂

  13. Nimetön says:

    Kuinka löysää täytteestä tulee ilman liivatelehtiä? Mietin josko täyte kävisi myös Britakakun väliin, mutta onkohan siihen liian löysää?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mihinköhän vastaukseni katosi? No, mutta kokeillaan uudestaan 🙂 Kyllä mousse ennen hyydytystä on aika löysää. Täytteen koostumus hieman vaihtelee siitä, käytätkö pakaste vai tuoreita mansikoita. Pakastemansikat kannattaa sulatuksen jälkeen valuttaa hieman, jotta täyte olisi jämäkämpää. Tuoreista mansikoista voi osan laittaa vaikka palasina. Täytettä voi jämäköittää myös vaniljakreemijauheella. Myös kermavaahdon paksuudella voit vaikuttaa koostumukseen, joten vatkaa kerma kunnolla paksuksi vaahdoksi, mutta ei tietenkään yli.

    2. Nimetön says:

      Kiitos vastauksesta! Ehkäpä turvallisempaa tehdä ihan perinteinen täytekakku, hyvä se on sekin! 🙂

  14. Nimetön says:

    Voisiko mansikat korvata mansikkahillolla tai marmeladilla ja voisiko tällöin jättää tomusokerin pois vai onko sillä muutakin tarkoitusta kuin makeutus?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Suosittelen ehdottomasti käyttämään tuoreita mansikoita. Niistä tulee ihan paras mousse. Muutoin täytteestä tulee "hillomousse". Olen joskus tehnyt täytteen myös hillosta, mutta kyllä nuo soseutetut marjat on ihan parhaita tuohon täytteeseen. Tomusokeri tuo makeutta, ei muutoin ole tarpeellinen.

    2. Nimetön says:

      Ok,kiitos vastauksesta.Mutta ei kai se täysin pilalle mene jos ei ole tuoreita mansikoita saatavilla?

  15. Nimetön says:

    Heips!

    Olen tekemässä kupolin mallista pöllökakkua. Ohjeessa oleva mousse-täyte ei kuitenkaan miellytä. Tämä täyte puolestaan vaikuttaa hyvin maukkaalta ja perinteisen hyvältä.

    Joten – mitä luulet – pysyisikö kakku kupolin mallisena kasassa, jos käyttäisin ohjeesi kakkupohjaa ja täytettä? Käytän pakastemansikoita, joten olisikohan liivatteen määrää syytä lisätä?

    Kiitos jo etukäteen vastauksestasi.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei! Pysyy varmasti kasassa. Tämän täytteen pitäisi toimia myös tuossa sinun kakussasi, mutta toki voit halutessasi lisätä yhden tai kaksi liivatetta. En usko että se vielä tekee täytteestä liian jämäkkää. Toimii myös pakastemansikoilla.

  16. Nimetön says:

    Heippa! 🙂

    Hei,

    Mitäpä luulet – onnistuuko kakkupohjan tekeminen gluteenittomaksi ihan vain vaihtamalla ohjeen pohjan vehnäjauho gluteenittomiin jauhoihin? Onko Sinulla kokemusta asiasta?

    Kiitos Sinulle!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Harmi, että näin tämän viestisi vasta nyt. En tiedä, mihin ilmoitus viestistä on mennyt. Kakkupohjasta voi tehdä gluteenittoman vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen. Saat näin erinomaisen gluteenittoman kakkupohjan.

  17. Nimetön says:

    Heippa!Riittäisiköhän tämän ohjeen täyte kahteen 22-24cm kakkupohjaan?

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, Tekisin kakkutaikinan hieman isompana, jolloin molemmista kakkupohjista tulisi korkeita ja ne olisi helppo leikata kolmeen osaan, jolloin saat kaksi täytekerrosta. Tämän kakun tein noin 26 cm vuokaan.

  18. Tinkeli says:

    Eikö pohjaan tule leivinjauhetta lainkaan ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close