Gluteeniton britakakku kesäjuhliin

 Tämä resepti vie britakakun muodossa aikaisemmasta mustavalko-teemasta hieman värikkäämpään ja marjaisampaan teemaan. Näin helatorstaina on hyvä pohtia vielä viikon päästä koittavien valmistujaisjuhlien tarjoiluja. Erityisruokavalion reseptit kannattaa ottaa nyt viimeistään haltuun valmistujaisjuhlia varten. Blogista löytyy monen monta vaihtoehtoa munattomiin, maidottomiin, gluteenittomiin resepteihin. Jokin täysin vegaanivaihtoehtokin löytyy. Näillä resepteillä saat helposti täydennettyä juhlapöydän niin, että kaikille herkkusuille löytyy tarjottavaa. 

Tämän britakakun valmistin tällä kertaa gluteenittomasti ja laktoosittomasti. Britakakku (tai britatorttu) on yksi kesän suosittuista leivonnaisista. Niin se on ainakin ollut jo joidenkin vuosien ajan, jos sosiaaliseen mediaan on yhtään luottamista. Britakakku sopii juhlaleivonnaiseksi, mutta myös leivottavaksi vaikka kesän ensimmäisten marjojen kunniaksi. Omassa elämässäni britakakun juuret vievät aika pitkälle lapsuuteen. Muistan nimittäin äitini tehneen britaa moniin juhliin. Resepti ei varmaankaan ole sama, mutta idea on. 

Britakakun suosio perustuu varmasti sen helppouteen ja maukkauteen. Kakkupohjan päällä on ihanan makea marenkikerros. Tähän kakkuun laitoin täytteeksi tuoreita marjoja, hilloa ja kermavaahtoa. Ihanan makea herkku, joka maistuu gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle ja muillekin herkuttelijoille. Kakku on lisäksi heti kasaamisen jälkeen oikeastaan parhaimmillaan, eikä vaadi pitkiä hyydyttämisiä.

Ihana kakkukerros, jonka päällä on herkullinen marenki. Siihen lisäksi vielä kermavaahtoa, hilloa ja tuoreita marjoja! Kurkkaa resepti tästä alta! 

Britakakku

Britatorttu

(gluteeniton, laktoositon)

(noin 10 hlöä)

Pohja

3 valkuaista

1 1/4 dl sokeria

3 keltuaista

150 g huoneenlämpöistä voita (laktoositon)

3 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

1 dl sokeria

1 1/2 dl maitoa (laktoositon)

Täyte

1/2 dl hilloa

4 dl vispikermaa (laktoositon)

2 rkl sokeria

tuoreita marjoja

(mantelia)

Vatkaa valkuaiset ja 1 1/4 dl sokeria monitoimikoneella tai sähkövatkaimella paksuksi valkoiseksi vaahdoksi (marenki). Mittaa toiseen kulhoon kaikki loput pohjan ainekset ja vatkaa sekaisin. 

Piirrä leivinpaperin päälle esimerkiksi kaksi noin 20 cm ympyrää. Levitä ympyröiden alueelle yhtä paljon pohjataikinaa. Levitä tai pursota päälle marenkikerros. Paista 175 asteessa noin 20 minuutin ajan. Jos käytät kiertoilmaa, niin laske paistolämpötilaa noin 20 astetta. 

Anna pohjien jäähtyä. Nosta ensimmäinen pohja tarjoiluastialle. Levitä päälle hillo. Vatkaa vispikerma sokerin kanssa vaahdoksi. Levitä tai pursota kermavaahto hillokerroksen päälle. Ripottele päälle vielä tuoreita marjoja. Nosta toinen pohjakerros päälle ja levitä tai pursota lioput kermavaahdot pohjan päälle. Koristele tuoreilla marjoilla ja mantelilastuilla. 

Voit tarjota britakakun vaikka heti valmistamisen jälkeen. Pohja on hyvin mehevä ja maukas heti täyttämisen jälkeen. 

Vinkki! Voit myös valmistaa pohjan perinteisemmällä tavalla, levittämällä pohjataikinan leivinpaperin päälle uunipellille ja leikkaamalla paistetun pohjataikinan kahteen yhtä suureen osaan. 

Huom! Muista aina tarkistaa kaikkien käytettävien raaka-aineiden sisällysluettelo, jotta tuotteet ovat varmasti täysin gluteenittomia. 

Minä olen käyttänyt tähän piirakkaan sekä Sunnuntain että Semperin FinMix gluteenittomia jauhoseoksia. Molemmilla pääsin onnistuneeseen lopputulokseen! 

Tässä vielä vinkkiä muutamaan gluteenittomaan reseptiin: 

Gluteenittoman täytekakun ohjeen löydät täältäja herkulliset keksit täältä. Gluteenittoman, munattoman, maidottoman ja lisäksi vielä vegaanin kakun reseptin löydät täältä

Seuraa Pullahiiren leivontanurkkaa myös täällä:

Pullahiiri myös täällä

 

Kommentoi

  1. Henna says:

    Jess, ohje tuli juurikin sopivasti! Varmaan pohjan voi pakastaa ennen täyttöä.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Mahtava juttu! Pakastamisesta sen verran, että tuo marenkikerros varasti kärsii pakastamisesta. En ole itse kokeillut, mutta ajatus olisi sellainen, että se voi hieman kärsiä. En tiedä haittaako miten paljon lopullisessa kakussa pakastamisen jälkeen.

  2. Nimetön says:

    Ohjeen mukaan pohjataikinan päälle levitetään marenkikerros. Missä marenkikerroksen ohje on? Yo. ohjeessa näkyy pohjan ohje ja täytteen ohje, mutta ei puhuta marengista mitään.

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei, marenki valmistuu reseptin valkuaisesta ja sokerista, eli se valmistetaan heti tuossa ohjeen ensimmäisessä lauseessa. Laitankin vielä selvennöksen tuohon, jos joku muukin miettii samaa asiaa.

  3. Unknown says:

    Hei. Tein tällä ohjeella britakakkuja 3kpl. Pohjat olivat paiston jälkeen hyvät, mutta yhdet pohjat pakastin ja kaksi pohjaa tein täyttöä edeltävänä päivänä. Lopputuloksena oli olleet aika kovat pohjat, jotka eivät leikkaantuneet helposti. Käytin samoja jauhoja,kuin ohjeessakin. Mikäköhän olisi voinut mennä siinä pieleen?

  4. Unknown says:

    Ja lisättäköön vielä että tein ohjeen kaksinkertaisena per kakku ja vuokan halkaisija oli 26cm. Täytevälejä yhteen kakkuun tuli kaksi.

  5. Pullahiiri/Taru says:

    Hei, Vastasin tähän sinun kommenttiisi jo muutama päivä sitten, mutta jostain syystä se vastaus on kadonnut. Laitan vastauksen vielä uudestaan. Minä en keksi muuta kuin, että paistoaika on voinut ollut liian pitkä uunissasi. Voisiko se olla mahdollista? Pakastamisen ei pitäisi vaikuttaa tuohon koostumukseen kuivattaen. Gluteenittomat leivonnaiset kuivuvat kyllä monesti nopeammin kuin tavallisista vehnäjauhoista tehdyt leivonnaiset. Minä täytin tämän heti pohjien jäähdyttyä, enkä huomannut tuollaista kuivumista tai kovuutta pohjissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close