Juhlajärjestäjän ABC – Vinkit onnistuneisiin juhliin!

Lupailin teille lukijoille, että kasaan tänne blogiin juhlajärjestäjän ABC:n eli tietopaketin, josta voi käydä katsomassa juhlia järjestäessä vinkkejä ja neuvoja. Toki juhlia voi järjestää monella tapaa, joten tässä on minun ajatuksiani monien suurien juhlien kokemuksella. 

Pyysin teiltä samassa blogipostauksessa kysymyksiä aiheesta. Teiltä tuli mukavasti kysymyksiä sähköpostitse ja blogin kommentteihin. Oli hauska huomata, että kysymyksissä nousi esille samoja asioita, joita itsekin olisin nostanut esille. Toisaalta joukosta löytyi myös muutama sellainen kysymys, jota en olisi itse osannut ajatella tähän postaukseen. 

Tähän alle on koottu vinkkejä tarjoilujen riittävyydestä, tarjoilupöydän leivonnaisvalikoimasta, herkkujen säilytyksestä ennen juhlia sekä juhlien aikana. Lisäksi mukana on muutamia ihan käytännön vinkkejä sekä tietysti joitakin linkkivinkkejä resepteihin. Jätä kommenttisi alle, jos sinulla herää lisäkysymyksiä tai sinulta löytyy omakohtaista kokemusta tilaisuuksien järjestämisestä ja haluat jakaa tietosi muille lukijoille. 

Aihe on myös itselleni tällä hetkellä hyvinkin ajankohtainen, koska meidän perheessä juhlitaan tänä kesänä rippijuhlia. Olen jo tämän blogipostauksen innoittamana pohtinut tulevien (noin 70 henkilön) juhlien järjestämistä. Juhlat ovat ainakin meillä  todella riippuvaisia ulkoilmasta. Toivon todella, että elokuisena rippijuhlaviikonloppuna ilma olisi aurinkoinen ja voisimme siirtää juhlat suurimmaksi osaksi omalle pihalle. Kesäjuhlissa pyrin mahdollisuuksien mukaan kattamaan tarjoilu- ja ruokailupöydät ulos. 

TARJOILUJEN SÄILYVYYS JA SÄILYTYS

Jos katat tarjoilupöydän ulos, muista silloin että lämpötila on aurinkoisena kesäpäivänä huomattavasti korkeampi kuin viilennetyssä sisätilassa. Tällä on vaikutusta ruokien ja leivonnaisten säilyvyyteen. Kun tarjoilulämpötila lämpenee, niin varsinkin kylmässä säilytettävien leivonnaisten säilyvyys kärsii. 

Huomioi tarjoilussa:

– Tarjoilutilan lämpötilan vaikutus ruokien ja leivonnaisten säilyvyyteen.

– Tee kylmäpatruunoista (kylmäkalle) alustoja kylmää vaativille tarjottaville. Voit hyvin kääriä kylmäpatruunan esimerkiksi folion sisään, jolloin se ei erotu tarjoilusta. Kylmäpatruunan voi myös laittaa esimerkiksi pöytäliinan alle tai tehdä pöytäliinakankaasta sopivia pusseja kylmäkalleja varten. Näin kylmäpatruunat eivät erotu juurikaan tarjoilusta. Ammattikeittiöille on myös myynnissä erilaisia tarjoiluastioita, joihin saa sisään kylmäpatruunat. 

– Käytä jääpaloja kylmähauteena tarjottaville ruoille ja juomille. Kylmät juomat voi hyvin tarjota jääpaloja täynnä olevasta astiasta. 

– Jos mahdollista, niin varaa isoja juhlia varten ylimääräinen jääkaappi kylmäsäilytystä varten tai suuria kylmälaukkuja esimerkiksi juomia varten. Näin saat lisää jääkaappitilaa leivonnaisille ja ruoille. 

– Jos juhlavieraat tulevat juhliin pitkin päivää, niin kuin esimerkiksi valmistujaisjuhlissa on monesti tapana, silloin kannattaa mitoittaa tarjoilut pienempiin eriin. Esimerkiksi juhlien kakkutarjoilu kannattaa koota mielummin monesta pienestä kakusta kuin yhdestä isosta kakusta. Tällöin yhden kakun ei tarvitse olla montaa tuntia kerrallaan esillä. Kakkuja voi myös vaihdella juhlien aikana, jolloin kakut eivät pääse lämpenemään liikaa. Näin herkut pysyvät hyvinä koko tarjoilun ajan. 

– Kata tarjolle aina pieni määrä tarjottavia ruokia ja leivonnaisia, jokaista laatua kuitenkin koko juhlan ajan. Suhteuta tarjoilun määrä aina sen hetkiseen menekkiin. Näin tuotteet pysyvät tuoreina ja tarjoillaan sopivan lämpöisinä. 

– Voit leipoa monet leivonnaiset jo hyvissä ajoin ja pakastaa ne ennen juhlia. Erilaiset hyydykekakut, täytekakut, voileipäkakut, pullat ja kahvikakut sopivat erinomaisesti pakastettavaksi. Suosittelen kuitenkin aina pakastamaan leivonnaiset ilman koristeluja. Anna leivonnaisten sulaa hiljalleen ja koristele sen jälkeen kakut juhlakuntoon. Suojaa pakastettavat leivonnaiset huolellisesti, jotta pakkasesta ei tartu leivonnaisiin makuja. Muista, että kertaalleen pakastettua tuotetta ei suositella enää toistamiseen pakastettavaksi. 

TARJOILUN RIITTÄVYYS


”Tarjoilujen mitoittaminen on tosiaan hankalaa, varsinkin kun eri laatuja on paljon. Esimerkiksi, kuinka mitoittaa kakkubuffa, jos tarjolla on vaikkapa 5 erilaista kakkua (täyte- ja juustokakkuja)?”


”Tarjoilujen määrä/mitoittaminen on kyllä ongelma aina juhlissa.”


Kahvin riittävyys ja vinkit hyvään kahviin 

– Kahvin menekki riippuu käytössä olevien kahvikuppien koosta, mutta yleisesti kahvia kannattaa varata noin 3 dl/aikuinen vieras. Näin kahvia riittää noin 2 kuppia jokaiselle vieraalle. 

– Yhdestä kahvipaketista (500 g) tule noin 60 kuppia kahvia. 

Muista pestä kahvinkeitin ennen juhlia, niin kahvin maku on parhaimmillaan

– Tarjoile kahvi termoskannusta tai pumpputermoksesta. Näin kahvi pysyy parempana kuin kahvinkeittimessä seisoessa. 

– Kahvia voi maustaa esimerkiksi kaakaojauheella, vaniljalla tai vaikka kardemummalla. Kuitenkin suurissa juhlissa on varminta pitäytyä tuoreessa, valmiiksi jauhetussa perinteisemmässä kahvissa. 

Lisää kahviin liittyviä vinkkejä löydät Kahvi-kategoriasta

Leivonnaisten mitoittaminen vierasmäärälle

Tarjoilun oikea mitoittaminen juhlaväelle herätti eniten kysymyksiä teidän lukijoiden parissa. Tuohon ei edes ole sellaista selvää kaavaa, joka kertoisi tarkalleen juhlien ruoan ja tarjoilun menekin. Monien juhlien kokemuksella oppii aina hieman tarkemmaksi tarjoilun ja vierasmäärän suhteuttamisen kanssa.  Toisaalta joka juhlissa menekki on hieman erilainen, koska menekkiin vaikuttaa juhlien kellonaika, kesto, tarjottavien määrä sekä tietysti koostuuko juhlaväki lapsista ja/vai aikuisista. 




– Täytekakkujen mittoittaminen on aika helppoa. Perinteinen laskukaava on, että yhdestä kananmunasta (M-koko) riittää kakkua kolmelle henkilölle. Jos täytekakussa on paksut täytekerrokset tai käytät suurempia kananmunia, niin kakkua riittää vielä suuremmalle vierasmäärälle. 


– Jos valmistat suositun kakkubuffetin muutamasta eri kakusta, niin kakkujen mitoitus on hieman erilainen. Esimerkiksi 50 henkilön juhliin varaisin itse kakkuja noin 1,5 kertaisesti eli tällöin kaikkia kakkuja mitoittaisin yhteensä 75 henkilölle. Aika usein vieraat maistavat useampaa kakkua, mutta eivät leikkaa jokaisesta kakusta yhden henkilön osuutta. Sama koskee myös suolaisia paloja. Toki tämä mitoitus hieman muuttuu, jos vierasmäärä on pieni ja kakkuja on paljon. Alle 10 henkilön kakkuja on heikosti saatavilla leipomoista ja lisäksi kakkujen näyttävyys kärsii, kun kakun koko on pieni. 


– Jos tarjolla on esimerkiksi pikkuleipiä tai yksittäisiä pieniä suolapaloja, niin niitä on hyvä mitoittaa vähintään 1 kappale per vieras. 


– Joskus kakkubuffassa voi olla se ongelma, että jokin kakuista loppuu ennen muita. Jos tuo ajatus tuntuu ongelmalliselta, niin silloin kakkuja kannattaa varata hieman suuremmalla kertoimella. 



– Jos tiedät jo ennakkoon, että jokin kakku on teidän juhlien suosikki, niin varaa silloin kakkua reippaammin. Meillä tuo  koko suvun suosikki on marenkipavlova sekä marenkikakku.  Meillä valmistetaan jompaakumpaa lähes joka juhliin. Marenkikakkua on helppo varata yli tarpeen, koska marenkipohjat voi leipoa hyvissä ajoin ennakkoon ja kakun voi kasata vaikka suoraan tarjoilupöytään. Marenkipohjat säilyvät pitkiä aikoja huoneenlämmössä, pölyltä suojattuna. Olen välillä kasannut marenkikakun myös isoon tarjoilukuhoon triffleksi, jolloin kulhon laidat helpottavat marenkikakun annostelua. 




ERITYISRUOKAVALIOT


Erityisruokavaliota noudattavien määrä on kasvanut viime vuosina enenevässä määrin. Näin ollen erilaiset ruokarajoitteet kannattaa aina kysellä vierailta jo etukäteen. Monesti pääsee helpommalla, kun valmistaa yhden tietyn makean ja suolaisen leivonnaisen, joka kattaa yhdellä kertaa monet eri ruokarajoitteet. Täältä löydät makean vegaanisen ”juustokakun”, joka on samalla gluteeniton, munaton ja maidoton. Yhdellä kakulla saa katettua kaikki nämä ruokarajoitteet. Lisäksi blogista löytyy suolaisen piirakan ohje, joka on gluteeniton, munaton ja maidoton sekä samalla myös vegaani.


Muistilista erikoisruokavalioihin:



– Pyydä vieraita ilmoittamaan ennakkoon kaikki huomioitavat ruoka-ainerajoitteet ja -allergiat. 



– Ole tarkkana valmistaessasi erikoisruokavalion leivonnaisia ja ruokia. Raaka-aineet eivät saa kontaminoitua eli joutua kosketuksiin allergeenin kanssa ruoan valmistuksen tai leivonnan aikana. Esimerkiksi vähäinenkin jauhopöly valmistustiloissa on liikaa gluteenittomaan ruokavalioon. Tarkistathan vielä aina erityisruokavaliota noudattavalta vieraalta, saako samoissa tiloissa valmistaa esimerkiksi allergeenia sisältäviä tuotteita. 


– Tarkista aina kaikkien käytössä olevien tuotteiden raaka-aineluettelot, jotta varmistut siitä, ettei loppullinen ruoka tai leivonnainen sisällä allergista reaktiota aiheuttavaa raaka-ainetta. 



– Säilytä kaikkien käytettyjen tuotteiden raaka-ainelistat, niin voit tarvittaessa esittää ne erikoisruokavaliota noudattavalle syöjälle. Näin varmistut viime kädessä, että leivonnainen on kyseiseen erityisruokavalioon sopivaa. 


– Laita aina erilliset ottimet erityisruokavalion leivonnaisille. 



– Merkitse erityisruokavalion leivonnaiset selkeästi, jotta vieraat tietävät mitä voivat syödä juhlapöydästä. Suosittelen aina kirjaamaan juhlien tarjottavista selkeän menun sekä laittamaan laput tarjoilupöytään ruokien ja leivonnaisten yhteyteen.  





APUJOUKOT, TARJOILIJAT JA PITOPALVELU

”Pitopalvelu hoitaa tarjoilut, juhlat on kotona, mitä kotiväen olisi silti huomioitava?”



Isojen juhlien ollessa kyseessä, suosittelen aina palkkaamaan keittiöön ja tarjoiluun apukäsiä. Näin saat juhlien järjestäjänä nauttia tilaisuudesta ja keskustella vieraiden kanssa juhlien aikana, keittiössä toimimisen sijaan. 



Jos sinulla on kotona tai juhlatilassa pitopalvelu tai muita apujoukkoja auttamassa juhlien aikana niin kannattaa huomioida seuraavat asiat. 



– Jos käytössäsi on oman kodin tai juhlatilan käyttöastiat, tarjoiluastiat ja maljakot, niin ota kaikki tarvittava esille tai kasaa tiettyyn paikkaan. Näin henkilökunta pääsee helpommalla juhlatilanteessa, kun tavaroita ei tarvitse etsiä kaapeista. 



– Jos pitopalvelu tuo mukanaan astiat, sinun ei tarvitse huolehtia silloin käyttöastioista. Kannattaa kuitenkin aina sopia tarkkaan mitä pitopalvelu tuo mukanaan ja mitkä asiat jää juhlien järjestäjän vastuulle. Yleensä kukkamaljakot yms. tavarat tulee tilaajan toimesta, mutta asia on aina sopimuskohtainen. 



– Jos suunnittelet astioiden vuokraamista, kannattaa kurkata vaihtoehtoisesti astioita myös esimerkiksi Ikeasta. Edullisten astioiden hankkiminen voi tulla joskus jopa halvemmaksi kuin astioiden vuokraaminen. Itselle ostettuja astioita voi helposti käyttää monissa tulevissa juhlissa. Usein myös vuokra-astioiden rikkoutumisesta tulee suuri kuluerä, jos jokin astioissa rikkoutuu juhlien aikana. 



– Kannattaa selvittää pitopalvelun kanssa tiskirätit, kuivauspyyhkeet ja muut tiskaukseen liittyvät asiat. Monissa juhlatiloissa on suurtalouskeittiöön tarkoitettu astianpesukone, joka pesee astiat hyvin nopeasti puhtaiksi. Kotioloissa astianpesukoneiden ohjelmat kestävät toista tuntia ja pikaohjelmatkin usein yli 15 minuuttia. Näin ollen astioiden käsin tiskaaminen saattaa olla huomattavasti nopeampi vaihtoehto. 



– Käy ennen juhlia tarkkaan läpi toivomasi asiat keittiöhenkilökunnan kanssa, jotta saat itse nauttia mahdollisimman paljon juhlista! Osaava henkilökunta antaa juhlaväen juhlia, kun asiat on käyty huolella ennakkoon läpi! 



LUKIJOIDEN MUUT KYSYMYKSET


”Mikä olisi hyvä alkoholiton alkumalja tai kenties parikin erilaista, kun juhlavieraiden ikähaarukka on nollasta 87 v. Ihan pienimmille varmasti jotakin hiilihapotonta ja helposti lähestyttävää ja varttuneemmille jotakin mielenkiintoista juhlavaa?”

Tämä oli erittäin hyvä kysymys. Aihe, joka on myös erittäin lähellä omaa sydäntäni. 

Herkullisia alkumaljoja saa valmistettua boolimaisesti sekoittamalla esimerkiksi itse tehtyjä tai kaupasta ostettuja makusiirappeja tai tiivistemehuja sitruunalimonadin tai kivennäisveden kanssa. Alkumaljassa on kiva olla kuplia tuomassa juhlavuutta. 

Itse pidän tärkeänä, että alkoholittoman alkumaljan ulkonäkö vastaa alkoholillisen alkumaljan ulkonäköä. Usein törmään juhlissa siihen, että alkoholillisten juomien suunnitteluun ja hankintaan keskitytään kovasti, mutta alkoholittomat juomat jäävät yhteen virvoitusjuomaan. Kaupoissa on laajat valikoimat herkullisia alkoholittomia juomia, jotka on pullotettu kauniisti ja näyttävästi. Näiden käyttöä juhlissa kannattaisi miettiä muutenkin kuin alkumaljana.

Yksi hyvin juhlava alkoholiton juoma on Lehtikuohu, joka tosiaan on maultaan herkullista ja näyttää aivan kuohuviiniltä.

”Miten koristaa ja somistaa sopivasti ja edullisesti?”

Kesäaikaan luonnon kukilla saa somistettua niin tarjoiluja kuin myös juhlapöytiä. Myös muita luonnon kasveja ja esimerkiksi kiviä voi käyttää somistukseen. Joillakin kaupungeilla ja kunnilla on yleisiä kukkapeltoja, joissa saa käydä keräämässä kukkivia kukkia omaan käyttöön. Helsingistä  on ainakin aikaisempina vuosina ollut mm. auringonkukkapelto

”Kiinnostaa etukäteisvalmistelut ja varautuminen. Erityisesti tarjottavien pakastaminen tai valmistaminen jo edeltävinä päivinä.”


Lähestulkoon kaikki leivonnaiset voi pakastaa ja valmistaa ennakkoon. Vain erilaiset rapeina halutut tuotteet voivat olla pakastamisen kannalta haastavia, kuten esimerkiksi marengit. Toisaalta marengit taas säilyvät hyvin pitkiäkin aikoja huoneenlämmössä. Kun pakastat leivonnaisia, niin suosittelen pakastamaan ne aina ilman koristeluja. Koristele vasta sulanut leivonnainen. 


Sulata leivonnaiset aina hitaasti. Yhden kakun sulatus jääkaappilämpötilassa voi hyvin kestää vuorokauden, joten muistathan ottaa leivonnaiset hyvissä ajoin sulamaan. Toisaalta pienet leivonnaiset kuten macarons-leivonnaiset sulavat käyttöönsä huoneenlämmössä noin tunnissa. 


Täytekakut on hyvä ottaa huoneenlämpöön jääkaapista joka tapauksessa noin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Näin kakun leikkaaminen on helpompaa ja maut paremmin esillä. 

”Vegaani resepteille olis kysyntää, etenkin suolaisen juhla tarjoilun osalta…”

”Vegaanivaihtoehdot sekä suolaisissa että makeissa kiinnostaisivat myös, sillä olisi kiva jos tarjottavien joukossa olisi kaikille jotain.”

Vegaanit reseptit sopivat aina myös kananmunattomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Blogistani löytyy ainakin tämä vegaaninen ”juustokakku” makeana herkkuna sekä suppilovahveropiirakka suolaisena leivottavana. Suolaisen piirakan sienet voi hyvin vaihtaa vaikka paahdettuihin kasviksiin. 

”Onko esim. piiraita säilytettävä jääkaapissa? Kuinka kauan keksit säilyy hyvinä? Ja millä tavalla säilyvät parhaiten: pussi, rasia (muovi tai pelti)?”

Kyllä, piirakat tulee säilyttää jääkaapissa. Toki ne kestävät lyhyen juhlatarjoilun ajan huoneenlämmössä. Kannattaa kuitenkin muistaa aina laittaa tarjolle pienempi määrä herkkuja ja lisäillä niitä aina vähitellen. Näin vältytään ruokamyrkytyksiltä. Sama ohje koskee sekä suolaisia että makeita piirakoita. Toki esimerkiksi kuivakakut, pullat ja muut sellaiset pitkään säilyvät leivonnaiset voi säilyttää huoneenlämmössä. Täältä löydät hyvän kirjoituksen leivonnaisten säilyvyydestä elintarvikeasiantuntijan haastattelusta.  

Keksit ja pikkuleivät yleisesti säilyvät ihan huoneenlämmössä. Itse säilytän keksit yleensä peltisissä pikkuleipärasioissa. Keksit säilyvät hyvin ainakin viikon. Jos juhliin on pidempi aika, niin ne voi myös halutessaan pakastaa. 

”Sulla on blogi täynnä ihania reseptejä! Kiinnostaisi, mitkä ovat ehdottomat omat lempparisi niin suolaisista kuin makeistakin leivonnaisista juhlapöytään?”

Oi, tämähän oli ihana kysymys. Tässä itse suunnittelen loppukesän rippijuhlia. Meillä tulee näillä näkymin olemaan muutamaa eri salaattia. Yleensä tarjoilupöydästä löytyy perinteinen vihersalaatti pienellä salaattibuffetilla, josta löytyy erilaisia juustokuutioita, vesimelonia, hedelmiä, pähkinöitä jne. Vihersalaatin lisäksi on jokin hieman ruokaisampi salaatti esim. pastasalaatti tai couscous-salaatti.  Salaattien kanssa tarjoan esimerkiksi patonkia ja erilaisia levitteitä (esimerkiksi tuorejuustoja) tai suolaisia piirakoita. Jos kaipaan tarjoilusta vielä ruokaisampaa, niin tarjolla on vielä lämmitettyä savulohta tai juuri grillattua flank steak:ia ohuiksi siivuiksi leikattuna. 

Makeana tarjottavana sitten marenkikakkua, jotain raikasta hyydykekakkua ja ehkä mehevä suklaakakku siihen kaveriksi. Lisäksi pientä naposteltavaa pikkuleipien ja makeisten muodossa. Mahdollisesti vielä lisäksi macaron-leivonnaisia. Lähes kaikki nämä yllä mainitut leivonnaiset saa valmistettua hyvissä ajoin ennakkoon, joten kaikkea ei tarvitse jättää juhlapäivään ja juhlapäivää edeltävään päivään. 

Varsinkin erilaiset hyydykekakut voi pakastaa oikein hyvin. Jos et halua pakastaa hyydykekakkuja kakkuvuoassa, niin hyydytä kakku ensin jääkaapissa ja ota sen jälkeen pois vuoasta. Nosta kakku pakkaseen muutaman tunnin ajaksi ja pakkaa hyvin pakastunut kakku pakastepussii tai kääri folioon. Muista poistaa pakastepussi tai folio kakun ympäriltä ennen sulattamista, jotta kakun pinta jää siistiksi.

”Gluteenittomat ja maidottomat tarjottavat kiinnostaa, etenkin perinteinen voileipäkakku. Äitihän täällä nimittäin jo suunnittelee kovaa vauhtia.”

Gluteenittomia reseptejä löydät blogista Gluteenittomat-kategoriasta. Sieltä löytyy vinkkiä voileipäkakkuun sekä makeisiin leivonnaisiin. 


Erilaisia maidottomia vispejä ja muita maidottomien tuotteiden korvikkeita löytyy nykyään jo hyvin tavallisista ruokakaupoista. Näitä vatkaamalla vaahdoksi ja sekoittamalla joukkoon lihaa/kalaa/kasviksia sekä erilaisia yrttejä, saa kasattua myös makoisia voileipäkakkuja. Maitotuotteita syövien makunystyrät erottavat kyllä pienet sivumaut, mutta maidottoman kakun voi kasata pienenä erillisenä kakkuna. 



Kannattaa myös tarkistaa, että käytettävät leivät ja muut raaka-aineet eivät sisällä maitotuotteita tai gluteenia, jos molemmat ruokavaliot pitää voileipäkakussa huomioida. Leivät voi myös leipoa itse, jolloin tietää tarkkaan mitä ne sisältävät. 


Täältä löydät myös maidottomia ja gluteenittomia leivonnaisvaihtoehtoja.


”Meillä on vakivieraiden joukossa yksi vehnätön, joka on myös pähkinä ja manteli allergikko ja yksi, jolle käy vain perunajauhot, riisijauhot ja mantelijauhe/-jauho. Itselle tuottaa usein päänvaivaa miettiä tarjoamisia heille, varsinkin suolaista puolta. Ei viitsisi tehdä aina samoja ja toisaalta olisi kiva pystyä tekemään jotain mikä kävisi kaikille.”


Jos perunajauhot käyvät heille molemille, niin tekisin makeana esimerkiksi marenkikakun, jota jo tuolla ylhäällä jo hehkutinkin meidän suvun yhtenä suosikkina. Toisena vaihtoehtona tekisin perinteisen sokerikakkupohjan, mutta käyttäisin siihen pelkästään perunajauhoja vehnäjauhojen sijaan. 


Suolaisista leivonnaisista minulta ei taida löytyä juuri tuohon ruokavalioon sopivaa tarjottavaa, mutta jokin sellainen leivonnainen sopisi heille molemmille, joka on valmistettu perunajauhoihin tai vaikka perunamuussipohjaan. Toisaalta, jos tarjolla on ruokaisampaa herkkua, niin erilaiset salaatit on helppo valmistaa molempiin ruokavalioihin sopiviksi. Siihen kaveriksi esimerkiksi savukalaa ja herkullinen salaatinkastike. Tuokin voisi olla yksi vaihtoehto. 






Mukavia ja onnistuneita juhlahetkiä! 

Jos tämä postaus herättää kysymyksiä, mietteitä tai haluat jakaa omia kokemuksiasi, niin jätä kommentti tähän alle! 

Vastailen niihin mielelläni! 



Lainausmerkeissä on lukijoiden lähettämiä kysymyksiä ja mietintöjä täältä blogista ja sähköpostista. 

Kommentoi

  1. Iina M. says:

    Tuli mieleen vinkata alkoholittomaksi maljaksi rose-versio Pommacista. Hyvää ja kaunista! 🙂

    Todella hyödyllinen tämä postauksesi!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiitos Iina! Tosiaan juuri itsekin törmäsin kauppamatkalla taas tuohon pinkkiin Pommaciin. Se on kyllä hyvää. Taitaa olla vain kesäajan myynnissä – vai muistanko väärin? Olisi kiva varmasti myös talven juhlissa.

  2. Sunday says:

    Kiitos kattavasta postauksesta!

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Kiva, jos siitä on hyötyä.

  3. Nimetön says:

    Kiitos hyvästä paketista!
    Miten pakastemarjat kävisivät tuohon marenkikakkuun ja kuinka paljon ennen h-hetkeä sen uskaltaisi koota? T. Jaana

    1. Pullahiiri/Taru says:

      Hei Jaana! Toivottavasti tietopaketista on hyötyä! Suosittelisin käyttämään tuoreita marjoja, koska kyllä ne vaan ovat niin paljon kauniimpia kuin pakastetut marjat. Pakastemarjoista keittelisin hillon tätä marenkikakkua varten. Koristeeksi sitten ne tuoreet marjat, jos niitä vain on saatavilla. Esimerkiksi pakastemansikat menettävät sulaessaan muotonsa ja rakennekin kärsii.

  4. Marketta says:

    Hei,
    Kuuluuko aikuisten syntymäpäiväjuhlissa olla tarjolla kahta erilaista täytekakkua, jos vierasmäärä on 30 ja ainoa ruokarajoite on laktoositon? Näyttääkö hölmöltä, jos pöydässä on vain yhdenlaista kakkua tarjolla?

    1. Tämähän on paljolti mielipideasia, mutta itse näkisin, että yksi kakku on ihan riittävä. Laktoosittomana pystyy tekemään lähes kakun kuin kakun, joten erityisruokavalioiden vuoksi ei tarvitse ainakaan useampaan kakkua tehdä. Nykyään muutenkin erityisruokavalion kakku voi olla oikein hyvin tarjottavana kaikille muillekin. Näin ei tarvitse tehdä muutaman vieraan vuoksi useampaa kakkua. Täytekakun valmistaminen 30 henkilölle onnistuu vielä oikein hyvin yhtenä kakkuna, joten ei kannata ottaa paineita useamman kakun valmistamisesta. Toki, jos haluaa valmistaa toisen kakun tai vaikka kakkubuffetin, niin sekin on ok.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close